​Renault a prezentat la evenimentul unde a fost lansată Dacia Spring, un concept de Megane 100% electric care va fi produs la o uzină din Franța, peste un an. Autonomia promisă este de 450 km. Megane electric va concura în special cu modelele de la Volkswagen. Renault a vândut 300.000 de mașini electrice în zece ani, dar acum are mulți concurenți și trebuie să lanseze modele de clasă mai mare și cu marjă mai mare de profit.

Renault Megane eVISION ConceptFoto: Renault

Luca de Meo, șeful Renault, spune că showcar-ul anunțat acum arată în proporție de 95% la fel ca și versiune de serie.

Bateria este de 60 kwh, motorul are echivalentul a 220 CP și mașina are 4,21 metri lungime, cu 15-30 cm mai puțin decât hatchback-urile compacte convenționale. Megane cu combustie internă are 4,36 metri lungime.

Megane este construit pe noua platformă tehnică CMF-EV care a fost folosită și pentru SUV-ul de mari dimensiuni Nissan Ariya. Megan electric împrumută mai multe trăsături de la conceptul Renault Morphoz.

”Platforma CMF-EV are multe avantaje care o diferențiază de o platformă tradițională utilizată pentru vehiculele termice sau mixte cu motor electric / combustie internă. De exemplu, are un compartiment al motorului mai mic, deoarece motoarele electrice sunt mai compacte decât omoloagele lor pe diesel și pe benzină. Ampatamentul extins și roțile situate la cele patru colțuri ale vehiculului oferă spațiu mai mare și un design mai estetic”, spune cei de la Renault.

Compania mai spune că bateriile dezvoltate pe platforma CMF-EV au o caracteristică specială prin faptul că sunt „structurale” - fac parte integrantă din structura mașinii și ajută la absorbția energiei de impact în cazul unei coliziuni laterale.

”Aceste baterii compacte de diferite grosimi pot fi montate în moduri diferite pentru a oferi cele mai bune niveluri de compactare de pe piață, pentru proiectarea vehiculelor mai mici și mai aerodinamice. Consumul electric este astfel redus semnificativ, raza de acțiune este mărită și eficiența energetică îmbunătățită”, spun cei de la Renault.

Date tehnice

Lungime: 4,210 mm

Lățime: 1,800 mm

Înălțime: 1,505 mm

Ampatament: 270 mm

Roți: 20 inci

Anvelope: Continental 245/40 ZR 20

Greutate: 1650 kg

Motor: motor electric cu rotor înfășurat de 160 kW (217 CP)

Transmisie: 4x2

Tracțiune: față

Încărcare: AC până la 22 kW, DC până la 130 kW

Baterii: 60 kWh - 400V