Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică seara, că datoria Primăriei Municipiului Bucureşti este în jur de 4 miliarde de lei, menţionând că primul lucru pe care trebuie să-l facă este eşalonarea plăţilor pentru „menţinerea corabiei la suprafaţă”.

Nicusor DanFoto: Agerpres/EPA

„Trebuie să începem cu finanţele. Exact ca într-o familie, trebuie să ştii pe ce te bazezi. Din păcate, la sfârşitul lui 2019, datoriile curente ale PMB erau de 3 miliarde de lei. Se pare că, primăria nu e transparentă în momentul acesta şi nu ştim exact cifrele, dar se pare că datoria curentă e undeva la 4 miliarde lei. Asta înseamnă că un buget al Primăriei, adică banii care trebuie să-i cheltuieşti în 4 ani sunt deja cheltuiţi de către administraţie. Altfel spus: în 4 ani s-au cheltuit banii pe 5 ani. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să vedem care e eşalonarea plăţilor, astfel încât să menţinem corabia la suprafaţă în lunile care urmează şi, pe de altă parte, să dăm drumul echipei de fonduri europene pentru ca în următorii ani să facem nişte investiţii considerabile: metrou de suprafaţă, reabilitarea liniei de tramvai”, a precizat Nicuşor Dan, într-o emisiune la România TV, citează Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, la rândul său, că este o „glumă proastă” faptul că fostul primar Gabriela Firea nu a putut realiza proiectele din cauza guvernului PNL, menţionând că 3 ani din mandatul acesteia au fost sub guvernarea PSD.

De asemenea, premierul a precizat că trebuie reorganizări în Primăria Capitalei pentru că, în momentul de faţă, este „o bulibăşeală generalizată”.

„Sunt nu ştiu câte companii care au fost înfiinţate care sunt dublate de administraţie. Ai 2-3 companii care se ocupă de spaţii verzi, parcuri, dar ai şi administraţie. (...) S-a înfiinţat şi o companie de pază. Nu înţeleg de ce ai companie de pază, când ai şi poliţie locală. E ceva acolo... În formarea echipei e vorba şi de realizarea structurii administrative a Bucureştiului, pentru că ceea ce este azi e o bulibăşeală. (...) E ceva acolo, o bulibăşeală generalizată, se calcă pe bătături, derulează bugete, nu au o misiune, lucrurile trebuie clarificate”, a mai spus Orban, adăugând că trebuie obţinute fonduri europene.

Nicușor Dan, despre sistemul de termoficare din Capitală: „O să urmeze o iarnă foarte grea”

Nicușor Dan a mai afirmat că pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă grea, în condițiile în care sistemul de termoficare este „mai prost” decât cel de acum 3-4 ani. „Numărul de avarii e mult mai mare”, a spus acesta.

Primarul general ales al Capitalei, Nicușor Dan, spune că tot ce va putea face va fi să se asigure că intervențiile la avarii vor fi executate rapid, scrie Mediafax.

„O să urmeze o iarnă foarte grea, în care sistemul nostru este mult mai prost decât sistemul pe care l-am avut acum 3 sau 4 ani, în sensul că numărul de avarii e mult mai mare și fiecare bucureștean a văzut pe propria piele încă din această vară. Și atunci suntem nevoiți, pentru că nu avem timp, de la preluarea mandatului până la începutul iernii avem cam o lună, tot ce putem face e să facem un management de avarie, astfel încât să avem un stoc de materiale cu care să putem interveni, să avem echipe cu care să putem interveni, și aici nu sunt suficienți oamenii de la Termoenergetica și va trebui să facem niște contracte în regim de urgență cu companii private care să fie capabile și ele să intervină”, a declarat Nicușor Dan, la RTV.

În opinia lui, din primăvară s-ar putea trece la înlocuirea conductelor vechi din sistemul de termoficare.

„La termoficare trebuie să accesăm acești bani europeni care sunt disponibili pentru București, pentru reabilitarea infrastructurii, pentru schimbarea cu tehnologii moderne a conductelor de pe inelul principal și să începem din primăvara asta să le schimbăm. Sunt conducte de 40-50 de ani vechime. Conducta nouă, din 1000 de kilometri cât trebuie să schimbăm, s-a schimat un kilometru în acești 4 ani de mandat”, a mai spus Nicușor Dan.