Donald Trump a nominalizat-o oficial, sâmbătă, pe judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett pentru a o înlocui pe Ruth Bader Ginsburg la Curtea Supremă a Statelor Unite, într-un climat de diviziuni extreme, cu 38 de zile înainte de alegerile prezidențiale. Nominalizarea va ancora și mai mult instituția în conservatorism, relatează AFP.

Trump si Amy Coney BarrettFoto: Captura YouTube

UPDATE 00.11: ”Este a treia nominalizare a mea. Este un moment mândru”, a declarat Trump, nominalizând-o pe Barret, căreia i-a spus că va fi fantastică la Curtea Supremă.

Trump a prezis o confirmare rapidă a judecătoarei de către Senat, în timp ce oponentul său la prezidențiale Joe Biden a făcut apel la Senat să nu o confirme pe Barret înainte de prezidențiale.

Președintele american, care a făcut deja cunoscut faptul că va numi o femeie, a făcut anunțul la 17:00 (21:00 GMT) din grădina de trandafiri de la Casa Albă.

Suspansul a fost ridicat vineri seară de mass-media americană, care a relatat la unison că el a ales-o pe Amy Coney Barrett, o catolică de 48 de ani care se opune întreruperii de sarcină, relatează AFP.

„Vom anunța pe cineva fantastic!”, a lansat vineri seară miliardarul republican, făcând campanie pentru realegerea sa în statul Virginia, în fața unei mulțimi entuziaste. El confirmase mai devreme că și-a făcut alegerea, fără să dea un nume.

Dacă această alegere este confirmată, apoi validată de Senat, Amy Coney Barrett va consolida majoritatea conservatoare din cadrul acestei instituții cheie după moartea progresistei „RBG”, un simbol al feminismului care a murit săptămâna trecută de cancer.

Donald Trump a început procesul de ancorare fermă a Curții Supreme în conservatorism, judecătorii săi fiind numiți pe viață.

Adversarul său la alegerile prezidențiale, Joe Biden, și întreaga tabără democrată sunt supărați, susținând că ar trebui ca persoana care va câștiga alegerile pe 3 noiembrie să facă o alegere atât de decisivă pentru societatea americană, întrucât cea mai înaltă instanță decide cu privire la chestiuni ultra-sensibile, avortul sau dreptul la arme.

Dacă candidatul președintelui este confirmat, așa cum este de așteptat, de Senatul cu majoritate republicană, Curtea Supremă va avea doar trei judecători progresiști din cei nouă magistrați ai săi. Iar fostul magnat imobiliar va fi numit, ceea ce se întâmplă rar, trei judecători supremi într-un singur mandat.

În ciuda protestelor democraților, camera superioară ar putea decide chiar înainte de alegerile prezidențiale.

Puternica organizație pentru drepturile civile ACLU a cerut din nou sâmbătă Senatului să „amâne procesul de confirmare” până a doua zi după învestirea următorului președinte, pe 20 ianuarie.

Subiectul va fi, fără îndoială, marți seara, în centrul primei dezbateri televizate a campaniei dintre Joe Biden, favorit la urne, și Donald Trump.

Alegerea lui Amy Coney Barrett, mama a șapte copii, profesor de drept și magistrat cunoscut pentru convingerile sale religioase tradiționaliste, ar putea galvaniza electoratul creștin conservator pe care Donald Trump s-a bazat foarte mult.