Yoshihide Suga a fost ales miercuri prim-ministru al Japoniei în urma unui vot din parlamentul nipon, fostul muncitor de fabrică devenind liderul celei de-a treia economii ca mărime din lume, transmite CNN.

Yoshihide SugaFoto: POOL / Zuma Press / Profimedia

Politicianul în vârstă de 71 de ani al Partidului Liberal Democrat îl va înlocui pe Shinzo Abe, cel mai longeviv premier japonez, după ce acesta și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii august din cauza unor probleme de sănătate.

Luni, Suga fusese ales lider al Partidului Liberal Democrat care deține o majoritate confortabilă în parlamentul japonez, acesta fiind investit în mod oficial astăzi de către legislativ drept prim-ministru după ce a obținut 465 de voturi „pentru” din cele 705 posibile.

Noul prim-ministru urmează să își anunțe componența cabinetului despre care este așteptat să includă un număr semnificativ de miniștri din guvernul Abe, înainte de a depunde jurământul în fața împăratului Naruhito la Palatul Imperial din Tokyo miercuri după-masa.

Origini umile

Yoshihide Suga este cunoscut în Japonia drept „umbra” fostului premier Abe, politicianul care rezolvă problemele în spatele culiselor.

Întrebat recent dacă se consideră o persoană plăcută, acesta a declarat că „sunt foarte plăcut cu cei care își fac munca așa cum trebuie”, potrivit BBC.

Imaginea sa publică este cea a unui purtător de cuvânt al guvernului aparent fără carismă și care nu zâmbește prea mult. Porecla sa printre jurnaliștii japonezi este „Zidul de fier”, o referință la faptul că refuză să răspundă la întrebări care nu îi plac.

Suga s-a născut într-un sat din nordul Japoniei fiind fiul unui crescător de căpșuni. Potrivit biografiei sale din 2016 acesta de abia a așteptat să scape din mediul rural și la 18 ani a plecat la Tokyo unde a lucrat într-o fabrică pentru a-și plăti studiile universitare.

Originile umile îl diferențiază pe Suga de majoritatea predecesorilor săi, printre care și Shinzo Abe, al cărui tată a fost ministru de externe al Japoniei iar bunicul prim-ministru.

Probleme în față

Suga se va confrunta cu o serie de probleme semnificative la începutul mandatului. Deși al doilea val al pandemiei a fost în mare parte adus sub control în Japonia coronavirusul provoacă în continuare probleme majore economiei locale și globale.

În luna august Japonia a înregistrat cea mai mare scădere a Produsului Intern Brut din istorie, economia contractându-se cu 7,8% în al doilea trimestru al lui 2020.

O altă provocare va fi organizarea Jocurilor Olimpice din Tokyo în 2021, amânate din cauza coronavirusului, deși deocamdată este neclar dacă pandemia va fi adusă sub control până atunci sau dacă un vaccin va fi disponibil pe scară largă.

Suga va fi nevoit să abordeze și problemele sistemice cu care se confruntă Japonia precum îmbătrânirea populației și datoria suverană uriașă, urmând ca un prim test pentru guvernul său să aibe loc în octombrie 2021 când sunt programate alegeri parlamentare.