Câteva mii de manifestanţi s-au adunat la Berlin să protesteze faţă de restricţiile impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, spunând că restricțiile impuse de autorități încalcă drepturile și libertățile oamenilor. Potrivit autorităților, între cei circa 20.000 de manifestanți adunați s-au regăsit libertarieni, loialiști constituționali și activiști anti-vaccinare, relatează Reuters.

Protest anti-COVID-19 in BerlinFoto: Captura de ecran

A existat, de asemenea, o mică prezență de extremă dreaptă, cu unii manifestanți care purtau drapelul imperial al Germaniei cu alb, negru și roșu.

Protestatarii au dansat și au cântat „Suntem oameni liberi!” adaptat la melodia trupei de rock Queen „We’W Rock You”. Alții au mărșăluit cu pancarte spunând: „Facem zgomot pentru că ne furați libertatea!” și „Gândiți! Nu purtați o mască!”.

Manifestanţii, dintre care doar puţini purtau măşti, au început să se adune pe bulevardul central Unter den Linden şi pe străzile din jur, părând să nu acorde prea mare atenţie respectării regulilor de distanţare, relatează DPA citat de Agerpres.

Protestatarii arborau pancarte cu mesaje împotriva restricţiilor anticoronavirus şi chemând la "libertate" şi "rezistenţă" şi intonau sloganuri ca "Pandemia de coronavirus este cea mai mare teorie conspiraţionistă".

Principala defilare de protest, desfăşurată sub motto-ul "Sfârşitul pandemiei: Ziua libertăţii" şi organizată de iniţiativa "Gândirea laterală 711", urma să treacă prin parcul central Tiergarten, în apropiere de clădirea Reichstagului, între orele 3.30 - 10.00 PM (13.30-22.00 GMT).

Între timp, Poliţia din Berlin a anunţat pe Twitter că „a depus plângere” contra organizatorului manifestaţiei.

UPDATE 21.00 - Poliția a intervenit și dispersează mitingul

Poliţia berlineză a dispersat un miting de protest împotriva măsurilor impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi i-a obligat să coboare de pe o scenă pe organizatori, în cadrul eforturilor de a întrerupe evenimentul, relatează sâmbătă dpa, citate de Agerpres.

Poliţia a dat jos de pe scenă mai mulţi organizatori, în strigătele şi huiduielile participanţilor la manifestaţie, folosind de asemenea forţa fizică când o persoană a refuzat să se conformeze.

Poliţia a întrerupt evenimentul, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane, pe motiv că organizatorii nu au asigurat reglementările de siguranţă cerute. Majoritatea participanţilor la eveniment nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea socială.

Când participanţii au fost opriţi să meargă mai departe, poliţia le-a declarat că ei comit delicte, ceea ce a dus la alte ţipete şi huiduieli.