Comisia Europeană a aprobat Programul de extindere a distribuției de gaze în România, a anunțat joi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la începutul ședinței de Guvern. Este vorba despre racordarea la rețea în zonele în care nu există distribuție de gaze.

Marcel BolosFoto: Ministerul Fondurilor Europene

"Începând de ieri avem aprobarea oficială a Comisiei Europene pentru racordul la reţeaua de gaze naturale, la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Este Decizia 4.460 din 7 iulie 2020, care ne-a fost comunicată în cursul zilei de ieri, a Comisiei Europene, în cadrul căreia se precizează că avem această aprobare oficială, deci România, începând de ieri, poate să deruleze programul naţional de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale pentru toţi cei care urmează să fie beneficiari", a spus Boloș.

Acesta a mai afirmat că în următoarea şedinţă de guvern ar putea fi aprobat proiectul de OUG privind aplicarea programului. De asemenea, în jurul datei de 1 august ar putea fi lansat ghidul solicitantului, urmând să fie primite primele cereri de finanțare pentru cei care aplică la program, a precizat ministrul fondurilor europene.

În luna februarie, ministrul spunea că este estimat un cost al racordării de 8.000 de lei. Mai spunea că valoarea programului naţional este de 200 de milioane de euro şi numărul de gospodării estimat pentru finanțare este de circa 200.000 de gospodării.