Unul din ultimele procese din Germania privind atrocitățile comise în lagărele de exterminare naziste se apropie de final: procurorii speră să obțină condamnarea unui fost paznic care s-a apărat afirmând că doar a urmat ordinele, relatează AFP.

Bruno Dey la procesFoto: Axel Heimken / AFP / Profimedia Images

Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de la Stutthof, la 40 de kilometri distanță de orașul Gdansk, astăzi în Polonia.

În vârstă de 17 ani la momentul comiterii faptelor, acesta este judecat într-un tribunal pentru minori, fiind acuzat de complicitate la uciderea a 5.230 de prizonieri: 5.000 prin „crearea și menținerea unor condiții care periclitau viața”, 200 prin gazare și 30 prin împușcare.

Astăzi un brutar ieșit la pensie adus în sala de judecată într-un cărucior cu rotile, Dey își așteaptă verdictul programat în 23 iulie.

Creat în 1939 pentru prizonieri civili, lagărul de la Stutthof a fost primul creat în afara Germaniei și a fost mărit treptat sub conducerea SS-ului. În jur de 115.000 de persoane au fost deportate în lagărul Stutthof dintre care 65.000 și-au pierdut viața, potrivit memorialului Yad Vashem.

Rotiță esențială

Începând cu 1944 prizonierii deportate în lagăr au fost predominant evrei, majoritatea fiind femei din țările baltice și Polonia, transferate de la alte lagăre, printre care și Auschwitz.

Locația, unde condițiile pentru prizonieri erau îngrozitoare și care conținea și o cameră de gazare, a avut în jur de 3.000 de paznici SS și personal auziliar din Ucraina. Executarea deținuților avea loc cu regularitate.

Bruno Dey nu a negat implicarea sa în atrocități nici în fața instanței nici în faza de investigație, afirmând însă că a fost forțat să lucreze în lagăr și că nu putea face nimic împotriva mașinăriei de exterminare a SS-ului.

„Vreau să uit, nu vreau să continui să mă uit înapoi în trecut”, a declarat acesta în fața instanței, întrebat fiind dacă a vorbit vreodată cu copii sau nepoții săi despre cele petrecute.

„Nu mă simt vinovat pentru ce s-a întâmplat atunci”, a afirmat acesta, susținând că „nu am făcut nimic altceva decât să fiu paznic, dar a trebuit să o fac, a fost un ordin”.

Avocații acestuia susțin că bărbatul nu s-a înrolat voluntar în SS ci că a fost repartizat la Stutthof fiindcă nu a putut fi mobilizat pe front din motive de sănătate.

Procurorii susțin însă că Dey a fost o rotiță esențială a „Soluției finale” naziste care a ucis peste 6 milioane de persoane, majoritatea evrei, din Germania, teritoriile ocupate și statele satelit ale Germaniei hitleriste.

Citește și: