65 de persoane dintre cele aproape 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel din nordul Bucureștiului, au plecat acasă la cerere, a anunțat sâmbătă viceprimarul Aurelian Bădulescu la

Coronavirus RomaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Digi24.

„Toate persoanele au decis să pună în aplicare ce a decis Curtea Constituțională, că ordinul de ministru care impune izolarea și carantina este neconstituțional. Au luat decizia să plece acasă. Autoritățile nu mai au niciun control”, a declarat viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Cei 65 ajunseseră în carantină pentru că au încălcat măsura izolării la domiciliu.

„Toți erau în carantină ca urmare a încălcării ordonanței, au încălcat izolarea la domiciliu. După publicarea deciziei CCR, au decis să meargă la domiciliu, să continue izolarea acolo. Nu sunt catalogați ca simptomatici”, a mai precizat Bădulescu.

În centrul de carantină au mai rămas 30 de persoane, printre care membri ai lotului de haltere, cetățeni străini - americani și olandezi, precum și patru emigranți ilegali.

Miercuri, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei din 25 iunie potrivit căreia este neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece "sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale". De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă "o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale".

Citește și: