Matteo Salvini, șeful Ligii Nordului, a fost atacat luni seară de manifestanți, la Mondragone, un oraș din regiunea Napoli, unde au avut loc mai multe tensiuni între muncitorii străini sezonieri afectați de coronavirus și forțele de ordine, potrivit AFP.

Salvini la MondragoneFoto: youtube.com

Ajuns cu o oră întârziere în localitate, Matteo Salvini, purtând o mască în culorile Italiei, pe care a dat-o jos imediat, în ciuda unui număr mare de oameni adunați la miting, a fost puternic apostrofat și huiduit încât nu și-a putu face auzit discursul.

Protejat slab de un cordon de poliție, liderul politic a fost lovitluat la țintă cu sticle de apă și ouă plecând după doar o jumătate de oră.

„Salvini este mai rău decât Covidul”, „șacalul”, „bufonul”, „pleacă”, i-au strigat protestatarii dezlănțuiți, fluierând fiecare frază rostită.

Într-o scurtă declarație la televiziune după ce s-a retras, Salvini i-a atacat pe tulburătorii „din altă parte” care i-au împiedicat dezbaterea.

„Trebuie să garantăm drepturile italienilor, să eliminăm străinii care nu au acte”, a spus el, promițând să se întoarcă. „Trebuie să investim mai mult în regiunea Napoli, în mijloace și poliție”, a spus Salvini.

Începând de vineri, noi forțe de poliție au fost trimise în zonă pentru a restabili calmul.

Aproximativ 700 de persoane, în mare parte bulgari angajați în sectorul agricol, au fost băgați în izolare de o săptămână la Mondragone, după descoperirea a 43 de cazuri de contaminare.

Ocupând ilegal un complex de cinci imobile, aceștia au primit ordinul de a intra în carantină timp de 14 zile, în condițiile în care în întreg cartierul se efectuează teste de depistare.

În acest complex locuiesc și 14 cetățeni români, potrivit ministerului român de Externe, care a menționat joi seara că ”nu există la acest moment o confirmare în privința existenței unor cetățeni români în rândul persoanelor diagnosticate pozitiv”.

Joi dimineața, un grup format din câteva zeci de persoane a forțat cordonul de carantină pentru un marș de protest în localitate, stârnind tensiuni și confruntări cu localnicii, care au aruncat în ei cu pietre.

Mai multe mașini, aparținând unor cetățeni bulgari, au fost vandalizate de italieni care au prezentat plăcuțele de înmatriculare cu numere externe ca pe un trofeu, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile italiene. O altă mașină a fost incendiată în noaptea de joi spre vineri.

Poliția a intervenit pentru a-i face să revină în zona de carantină iar 50 de militari au ajuns în cursul serii, pentru a impune respectarea carantinei.

"Nimeni nu trebuie să iasă din aceste imobile timp de 15 zile. Zona va fi controlată 24/24 de poliție, jandarmi și armată", a declarat Di Luca.

"Dacă vor exista multe cazuri de carantină, voi pune orașul sub carantină", a avertizat el.

Zona carantinată este un bloc de patru imobile rectangulare, ocupate în special de bulgari, dintre care mulți nu au actele în regulă, dar și de familii de italieni.

Această zonă este "unul dintre miile de ghetouri din Italia unde sunt înghesuiți străinii cu acte mai mult sau mai puțin în regulă", scria vineri dimineața cotidianul Corriere della Serra.

Locuitorii imobilelor vor să se întoarcă la munca în agricultură pentru a câștiga bani, în timp ce populația locală îi acuză că răspândesc coronavirusul.