1 € 1 USD 4,3085luni 06 iul 2020
Versiune
Mobile
Acum e clar
Mazeta [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:17
-19/37
Este un procent "important".
Raspuns ambiguu
Vaka [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:33
+14/34
la o intrebare precisa.

Sunt unul din cei care a ridicat intrebarea "Cati dintre cei vindecati raman cu sechele".

Domnul Rafila a raspuns ca "E un procent important" fara sa mentineze o valoare. Important poate fi orice intre 5% si 99%.

Dar de ce ne miram. domnul professor Rafila are un h-index de 10 si apare pe 48 de articole stiintifice in cariera. Nivel de doctorand, asistent sau lector, in nici un caz de professor universitar:
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=25230759100

Dar din pacate astia sunt oamenii pe care ii mai avem, cei de valoare sunt de mult plecati din tara. Multumim PCR-FSN-PDSR-PSD-USL.
Stai linistit!
Martinezu [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:42
+13/27
Voi sunteti feriti in izolare totala 24/7 in schimburi de cate 10 ani.
Cand iesi la lumina tot Putin iti e president
discrimare
gogabi [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:53
+2/6
in continuare. - PNL - PDL -..... De ce faci discriminare?
Raspuns: "MULTE".
Kivek [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 17:02
+3/9
asta inseamna sa nu stii nimic despre covid.


ca e Veorica Dancila, ca e Arafat, tot nimic
Raspuns retoric
hash [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 17:05
+4/16
Nimeni nu avanseaza nici o cifra, pentru ca e riscant. Nu sunt studii fundamentate in spate ca sa avanseze o astfel de cifra.

Ce vrei sa-ti spuna, 'scapa cine poate'?

Furia ta e de inteles, insa din pacate din raspunsul ambiguu trebuie sa intelegi gravitatea bolii.

Sau poti face razmerita de unul singur mai departe.
De ce nu is lasati sa vorbeasca
Dalinar [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 18:10
+2/4
Cei care au avut boala atunci?
pandemie de doctorate
icarag [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 18:14
+2/4
pandemia de doctorate si la noi si in west in pseudostiinte , articole de calitate proasta. 3 luni de zile a trebuit , sa se lamureasca stiintific ca masca protejeaza de aerosoli cu virus.
Raspunsul este
Luk [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 20:56
0/6
"Un procent apreciabil" si "un procent important".
Asta ar putea sa insemne orice valoare intre 3% si 60%.

Banuiesc ca-i pe la foarte mic in totalul celor pozitivi,ceva mai ridicat in cazul celor cu forme grave (probabil ca doar in cazul lor raman sechele).

Profesorul Rafila ar trebui sa lase raspunsurile politice in seama politicienilor si sa raspuna stiintific, utilizand procente, valori si alte lucruri care exprima cantitati si ponderi. Mult/putin/rezonabil/apreciabil sunt trebi care tin de multimile vagi, o ramura a matematicii pe care dl. prof. Rafila nu cred ca o stapaneste, cu tot respectul pentru pregatirea domniei sale.
Sunt lăsați și o fac
Nyk1 [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 21:15
+2/6
Citiți pe Reddit, un „vindecat” de COVID de vreo 30 și ceva de ani zicea că nu a mai făcut față într-o partidă de tenis cu tatăl de 70 de ani (!), din cauză că a rămas fără suflu.

Mai sunt și alții cu sechele chiar mai grave, inclusiv neurologice (precum sindromul Guillain–Barré).
Problema e inca in studiu
Eu the first [utilizator], Marţi, 30 iunie 2020, 0:45
+1/3
De-aia e prematur sa dai cifre exacte.

Abia de doua luni sau pe-acolo a inceput comunitatea stiintifica sa se uite mai atent la efectele secundare, de cand s-a descoperit ca boala lasa sechele in multe cazuri, si nu doar in plamani - pana la momentul ala era concentrata mai mult pe mortalitate si pe efectele asupra plamanilor. Se considera insa in vremea aia ca efectele asupra plamanilor sunt mai degraba cele tipice in cazul oricarei pneumonii, nu musai specifice virusului - intre timp perceptia s-a schimbat. Inca se inventariaza toate felurile de urmari pe care le are, lista nu-i completa, si nu exista prea multe date statistice despre incidenta pe grupe de risc si de varsta.

Deocamdata nu exista masuratori facute pe esantioane mari de insanatositi din mai multe parti de lume. Experienta a diversi medici care-au urmarit informal fenomenul plus date din studii mai mici si mai putin riguroase zic ca si sechelele astea variaza cu varsta - da' nu musai cum te-ai astepta. Multi copii fac o boala inflamatorie a vaselor de sange - sindromul Kawasaki - care daca nu e tratat rapid, de la primele semne, ii lasa cu risc crescut de infact pe viata. Plamanii sunt cu atat mai puternic afectati cu cat esti mai in varsta, da' procentul celor care raman cu cicatrici in plamani incepe sa fie semnificativ de la 30-35 de ani deja. Inca n-am citit date statistice de gen despre rinichi sau intestine sau inima sau creier, da' si-acolo apar sechele.

Aia-i smecheria. Virusul asta e complet nou. Ce s-ar fi studiat si aflat despre virus pe parcursul a cateva decenii acuma tre' investigat la viteza foarte mare. Aia si incearca toti oamenii de stiinta, da' nu se poate chiar de azi pe maine. Asa ca e normal si de asteptat ca multe afirmatii/constatari sa fie vagi, si sa devina mai precise pe parcurs.
Atunci spui
Luk [utilizator], Marţi, 30 iunie 2020, 8:02
+2/2
"Nu stim destul de multe", "nu putem inainte o cifra astazi", "nu va pot raspunde la intrebare deocamdata, datele stiintifice nu sunt finalizate/concludente".
Nu spui "important" sau "apreciabil".
Asta daca vrei sa dai un raspuns pe masura pregatirii tale si nu unul politic.
Unde gresesc?
Vitejii
AlexandruFN [utilizator], Marţi, 30 iunie 2020, 13:53
0/0
Comentatorii cu pseudonime, viteji fiind in spatele tastaturi, daca va infectati cu forma grava, mai aveti dreptul la tratament sau nu? Nu mai bine e tratatat unul care s-a ferit cat a putut dar a fost infectat de iresponsabilii din jur? Si daca infectatul prudent e mai in varsta decat infectatul arogant si imbecil, mai are dreptul imbecilul sa fie "ales" de medic pe criteriul varstei?
Exemplu
hash [utilizator], Marţi, 30 iunie 2020, 14:16
0/0
Uite un exercitiu de gandire: "Un procent apreciabil din cei care trec strada prin loc nemarcat si fara sa se asigure pot fi victima unui accident de circulatie."

Ce spune asta? Ca nu a masurat nimeni exact procentul, dar ca in marea majoritate incidentele apar, si au impact major (in cazul de fata, majoritatea sunt fatale).

E mai mult decat un 'nu stim', este o formulare bazata pe observatie si extrapolare prin bun simt.
Interesant
Luk [utilizator], Marţi, 30 iunie 2020, 21:49
0/0
Doar ca nu l-a intrebat nimeni "cati pot ramane cu sechele", ci "cati au ramas cu sechele"
Vorbim aici despre un eveniment petrecut in trecut, ceva cu probabilitate 1, nu exista incertitudini cu privire la eveniment.
Continuam excercitiul?
Din pacate pentru tine
Luk [utilizator], Miercuri, 1 iulie 2020, 9:15
0/0
Nu se aplica nimic din ce spui. Daca te-ai infectat, undeva n-ai fost atent, ceva ai gresit. Medicul nu trateaza in functie de considerente morale (virtuosi si lipsiti de morala), aia e doar in mintea dumitale.
Sunt tratati si condamnatii la moarte, delicventii, criminalii, cum sa nu fie tratati si astia care nu-si pun masca? Dumneata judeci inca sau ti-a intepenit cugetatorul de frica?
Ce prostie...
comenteaza
Cookie Settings