Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, le transmite românilor să nu îi asculte pe cei care susțin că infecția cu coronavirus este una banală. Arafat spune că bolile banale nu se răspândesc cu viteza cu care se răspândește Covid-19 și nu ucid sute de mii de oameni și mii de cadre medicale care "mor la datorie îngrijind pe cei infectați cu virusul care cauzează această boală".

Foto:

Arafat a postat pe Facebook un nou mesaj în care denunță conspirațiile pe tema coronavirusului și le cere oamenilor să nu îi asculte pe cei care susțin că Covid-19 este o simplă gripă.

Pornind de la declarațiile recente ale unui profesor în medicină care spunea că este vorba doar despre o “biată gripă”, Arafat atrage atenția că pe plan mondial zeci de mii de persoane din domeniul medical s-au infectat cu virusul care cauzează Covid-19, unii ajungând în stare critică.

El exemplifică cu Rusia, unde numărul deceselor cauzate de coronavirus în rândul cadrelor medicale se apropie de 500, SUA - cu aproximativ 600 de decese în rândul personalului medical, Italia, Spania, China și alte țări, unde "decesele în rândul cadrelor medicale au fost tot la un nivel ridicat".

  • "În România, am pierdut colegi de la serviciile de ambulanță, Pompieri, Poliție, secțiile din spitale, iar unii au fost salvați la limită după o lungă lupta între viață și moarte pe paturile de terapie intensivă. Oare este chiar vorba despre o "biată gripă" cum spunea colegul nostru profesor?
  • Gripa obișnuită, chiar dacă duce la decesul unui număr de pacienți anual, aceasta nu ucide personalul medical care îngrijește pacienții respectivi. Covid-19 este o boală serioasă, fără tratament și fără vaccin, care continuă să se răspândească pe plan mondial. Peste 8.500.000 de persoane infectate și aproape de 500.000 persoane decedate pe plan mondial, iar pandemia încă este la începutul ei dacă luăm în considerare întregul mapamond", afirmă Raed Arafat.

El mai spune că, "indiferent de ceea ce comentează unii și alții despre această pandemie, indiferent de cât încearcă unii să va convingă că măsurile luate au fost exagerate și că această boală nu este așa de gravă, intrând în logică conspirației mondiale, COVID-19 este o problemă serioasă de sănătate publică, iar limitarea răspândirii acestei boli depinde de noi toți".

  • "Nu ascultați pe cei care încearcă să vă convingă că această infecție este una banală. Bolile banale nu se răspândesc cu viteza cu care COVID-19 se răspândește și nu ucid sute de mii de oameni și mii de persoane din domeniul sanitar care mor la datorie îngrijind pe cei infectați cu virusul care cauzează această boală.
  • Știu cât de greu a fost tuturor cu măsurile de distanțare și restricțiile care au fost impuse, dar singura soluție pentru a evita o creștere exponențială a numărului infectarilor este de a respectă măsurile de prevenție prevăzute, cum ar fi purtatul măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, evitarea zonelor aglomerate, aplicarea măsurilor de igienă și colaborarea cu autoritățile pentru a reuși, împreună, să diminuăm, cât de mult posibil, impactul acestei boli în următoarea perioadă", adaugă secretarul de stat Raed Arafat.