​Este "improbabil" ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin împotriva SARS-CoV-2, afirmă reprezentanții Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reprezintă cele mai mari 19 fabrici de medicamente din țară. Potrivit acestora, distanțarea personală, purtarea măștii în locurile publice și igiena mâinilor sunt măsurile care ajută la reluarea vieții sociale, relansarea economiei și evitarea unei catastrofe sanitare în sezonul rece.

Coronavirus RomaniaFoto: - / Xinhua News / Profimedia

Producătorii de medicamente din România atrag atenția că, în ciuda eforturilor fără precendent ale statelor lumii, oamenilor de știință și industriei farmaceutice, este improbabil ca anul 2020 să aduca un tratament pe deplin eficient împotriva bolii COVID-19 și cu atât mai puțin un vaccin care să poată fi utilizat la scară largă: "În prezent se află în diverse etape de dezvoltare și studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase și aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice și mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoși și pacienți, inclusiv din România", spune Dragoș Damian, președintele Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România.

Există totuși semnale încurajatoare despre unele medicamente care pot trata simptomele infecției, reduce gravitatea bolii sau scurta durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva SARS-CoV-2 care să fie în același timp sigur pentru pacient. Eforturile care se fac la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin sunt chiar mai consistente, însă sunt necesare perioade mai lungi de studii clinice și analize pentru a gasi o formulă sigură și eficientă, arată reprezentanții PRIMER.

În contextul întârzierii punerii pe piață a unui medicament sau vaccin, producătorii de medicamente din România recomandă populației să practice cu responsabilitate distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igiena mâinilor cu săpun și dezinfectant, așa cum cer specialiștii: "Ne dorim cu toții să ne reluăm o viață socială cât mai aproape de normalitate și mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activitățile profesionale de dinainte de începerea pandemiei. Dar aceste lucruri sunt posibile doar prin respectarea riguroasă a celor trei masuri enumerate mai sus", a adaugat Dragoș Damian.

Fabricile de medicamente din România nu și-au înterupt activitatea în perioadele de urgență și alertă și nu au înregistrat nici un caz de infecție tocmai pentru că au respectat procedurile interne și indicațiile date de autorități. Trebuie însă semnalat că relaxările în etape de după 15 mai și reluarea activităților economice favorizează transmiterea coronavirusului și riscul apariției unei catastrofe epidemiologice odată cu instalarea sezonului rece, avertizează reprezentanții PRIMER.

"Distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igiena mâinilor cu săpun și dezinfectant sunt măsurile care trebuie să devină reflexe în următoarea perioadă pentru a ne pregăti în confruntarea cu un eventual val doi de coronavirus. În plus, aceste gesturi simple vor ajuta și la prevenirea transmiterii altor boli contagioase, specifice sezonului rece", subliniază Dragoș Damian.

PRIMER reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Președintele PRIMER este Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente.