Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, vineri, o serie de precizări oficiale cu privire la cum este definită zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii se pot deplasa fără să fie nevoiți să prezinte o declarație pe proprie răspundere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Precizările vin, conform sursei citate, „pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul țării în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere”.

Astfel, conform MAI, sunt considerate zone metropolitane teritoriile administrative ale municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile.

În cazul Capitalei, este considerată zonă metropolitană întreg teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov.

Informarea remisă presei de Grupul de Comunicare Strategică:

„Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul national al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției următoarele precizări: Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile”.

Legea privind starea de alertă, care a intrat în vigoare de luni, prevede că nu este necesară completarea declarației pe propria răspundere dacă o persoană se deplasează în interiorul localității de domiciliu sau în zona metropolitană, însă acest aspect din actul normativ a născut controverse pentru că în lege nu este stipulată și explicația pentru sintagma „zonă metropolitană”.

Citește și:

Stare de alertă: Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg în afara localității fără declarație sau care nu poartă mască în spațiile publice închise

DOCUMENTDeclarația pe propria răspundere pentru părăsirea localității a fost modificată / Noul model este editabil