Spania, a doua cea mai afectată țară de coronavirus din Europa, duce ”un adevărat război” pentru procurarea de provizii medicale de pe o piață chineză suprasolicitată și infestată cu fraude și speculanți, transmite Reuters.

Provizii medicale incarcate in avionFoto: Profimedia Images

”Ducem o adevărată bătălie pentru a pune mâna pe ventilatoare, măști și kituri de testare rapidă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maria Jesus Montero.

”Toate țările se luptă să-și păstreze producția internă, dar și să cumpere din China”, a spus ea, adăugând că furnizorii nu livrează la termenele prevăzute.

Spania a comandat din China măști, mănuși și kituri de testare în valoare de 432 de milioane de euro și a cerut partenerilor NATO echipamente de protecție și ventilatoare.

O sursă diplomatică a declarat Reuters că prețurile au crescut și de zece ori, iar firmele chineze cer și banii înainte.

O sursă dintr-o autoritate sanitară a spus că pe unele aeroporturi chineze avioanele stau la coadă pentru asemenea provizii și că de multe ori intermediarii păcălesc cumpărătorii.