Hidroxiclorochina, un medicament antimalaric ce ar putea fi considerat "un dar venit din cer" în lupta împotriva noului coronavirus, potrivit preşedintelui american Donald Trump, şi a cărui utilizare a generat dezbateri aprinse în multe ţări, nu este mai eficient decât alte tratamente deja existente pe piaţă pentru a lupta contra simptomelor cauzate de COVID-19, potrivit unui studiu publicat în China, informează AFP, preluată de Agerpres.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

Studiul, apărut în publicaţia editată de Universitatea Zhejiang din Hangzhou pe 6 martie, a fost realizat pe un grup de 30 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, din care jumătate au primit hidroxiclorochină.

După o perioadă de monitorizare de şapte zile, 13 din cei 15 pacienţi care au urmat acest tratament au fost testaţi negativ, fapt care înseamnă că virusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, dispăruse din organismul lor. În cadrul grupului de pacienţi care nu au primit tratamentul, acest număr a fost de 14.

Perioada medie de vindecare a pacienţilor din cele două grupuri a fost de asemenea similară.

Eşantionul de pacienţi care au participat la acest studiu a fost însă mult prea mic pentru ca acesta să poată fi considerat semnificativ.

Un studiu francez recent, realizat pe acelaşi număr de pacienţi, a arătat că hidroxiclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele celor două substanţe sunt asemănătoare), a fost deosebit de eficientă în lupta contra COVID-19, mai ales atunci când a fost administrată alături de antibioticul Azitromicină.

Clorochina este un medicament antimalaric ieftin, folosit de mai multe decenii şi comercializat în Franţa în special sub denumirea de Nivaquine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat la prudenţă în ceea ce priveşte folosirea clorochinei în tratarea COVID-19, din cauza numărului mic de pacienţi care au recurs la acest tratament.