IZOLATI, DAR IMPREUNANu numai coronavirusul se răspândește rapid, dar și o serie de informații eronate. Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, le explică pe cele cu care se întâlnește mai des la cabinet. "În același timp, în această perioadă apar an de an viroze respiratorii gen răceala banală data de Rhinovirusuri și gripa data de virusul influenzae A sau B și putem confunda ușor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecției COVID-19". Ce are particular acest virus și cum vorbim cu oamenii dezinformați, aflați din interviul cu dr. Ana-Maria Apostol.

Ana Maria Apostol Foto: Hotnews

Din perspectiva unui medic specialist ORL, care sunt cele mai răspândite informații eronate pe care le întâlniți în cabinet și cum răspundeți la ele?

De ce este necesar să combatem dezinformarea? Fiind informați corect, ne reducem nivelul de stres, înțelegem mai bine imaginea de ansamblu și putem acționa pentru a ne proteja sănătatea noastră și a celorlalți.

1. Este eronată informația că virusul COVID-19 supraviețuiește doar în țările unde temperaturile sunt sub 15 grade Celsius.

S-a constatat că acest virus este întins pe tot mapamondul, inclusiv în țările calde, unde temperatura aerului este peste 27 grade Celsius. Deci, căldura nu îl va distruge și nici faptul că ținem hainele afară la soare.

2. Este eronată informația "dacă vom bea lichide fierbinți, vom reuși să distrugem virusul care deja a ajuns în corpul nostru sau dacă vom face băi fierbinți".

Chiar dacă vom bea aceste lichide fierbinți, temperatura corpului nostru se va menține la 36,5-37 grade.

3. Este eronată informația "dacă vom lua multă vitamina C sau vom mânca mult usturoi acestea vor distruge coronavirusul existent deja în noi".

Acestea ajută într-adevăr să crească imunitatea corpului nostru (într-o măsură mică), dar în situația infectării cu acest virus sunt ineficiente din cauza agresivității foarte mari asupra noastra și în special asupra plămânilor pe care o are infecția COVID-19

4. Este eronată informația "dacă vom bea apa din 15 în 15 minute virusul se va duce în stomac și acesta va fi distrus de sucul gastric".

Virusul odată ajuns la nivelul mucoasei respiratorii ( nazale si faringiene) va găsi un mediu propice să se multiplice și va intra în fluxul sangvin prin care se va ”distribui” în tot organismul. El nu va sta la suprafața mucoasei ca atunci când bem apa să poată să alunece cu aceasta în jos spre stomac.

5. Este eronată informația "copii nu sunt „atinși” de acest virus".

Cu acest virus ne putem infecta cu toții, indiferent de vârstă, inclusiv copiii. Faptul că copiii nu au simptome așa de severe precum adulții și mai ales cei în vârstă și cei cu boli asociate, nu înseamnă că nu pot fi infectați și chiar să transmită virusul mai departe.

6. Este eronată informația că se transmite virusul doar când avem simptome de boală (tușim sau strănutam).

Putem transmite și când aparent suntem sănătoși, dar infectați cu COVID-19, transmitem prin vorbit, moment în care ies din gura noastră particule mici de salivă încărcate cu acest virus. De aceea se menționează că trebuie să purtăm masca și că trebuie să păstrăm distanța între noi de minim 1,5 metri.

7. Este eronată informația că scanerele termice ar depista dacă avem infecția COVID-19.

Acestea doar determină dacă avem temperatura corpului crescută, dacă avem febra. De ce se folosesc ca screening? Pentru că febra este un simptom important în infecție, dar nu este definitorie pentru a ne sugera clar ca am fi infectați cu acest virus. Febra poate apare și în alte infecții virale sau bacteriene. De aceea, singurul lucru care ne pune diagnosticul clar este testul de detecție a ARN- viral din sânge sau secrețiile nazale și bronșice.

Cum să vorbim cu oamenii dezinformați. Ne puteți da câteva sfaturi?

Ar trebui să le explicăm oamenilor că suntem într-o stare de urgență, suntem în plină pandemie cu COVID-19. Adică pe tot mapamondul circulă un virus respirator care se transmite prin aer și prin atingerea suprafețelor infectate cu acesta, virus care provoacă simptome gen răceală care pot atinge și forme mai severe, inclusiv insuficiență respiratorie chiar și deces.

Acest virus respirator, spre deosebire de restul pe care le-am întâlnit până acum, este mult mai agresiv asupra noastră deoarece se poate transmite de la om la om chiar dacă aceștia nu au încă simptome specifice infectării. Adică pot transmite virusul fiind într-o stare asimptomatica și prin urmare putem să îl transmitem fără să ne dăm seama. În toată lumea avem mulți bolnavi și decedați.

De aceea DSP, ISU si MAI au decis ca populația să stea izolată în casă, pentru a nu răspândi acest virus și a limita îmbolnăvirea populației României, pentru că unora această infecție le poate fi fatală.

Prin urmare, sfatul meu este să urmăriți avertizările și indicațiile acestor instituții ale statului.

Ce afecțiuni din sfera ORL ale căror simptome pot fi confundate cu simptomele infecției cu noul coronavirus sunt frecvente în această perioadă?

În această perioadă, întâlnim an de an viroze respiratorii gen răceala banală data de Rhinovirusuri și gripa dată de virusul influenzae A sau B. Acestea pot da febră ușoară în răceala banală sau o febră mai severă care să țină mai mult de 3 zile, temperatura corpului depășind 39 grade celsius cum întâlnim în gripă.

În aceste viroze ne întâlnim cu mialgii (dureri musculare), de asemenea cu rinoree ( nasul care curge) secreții catarale, albicioase; dureri de gât. În aceste viroze putem întâlni frecvent și tusea, cauzată mai ales de secrețiile din nas care vor curge prin spatele nasului în gât și vor declanșa reflexul de tuse. Toate aceste simptome le întâlnim și în infecția COVID-19.

Toate aceste simptome le văd zi de zi în cabinet, în perioada noiembrie- martie, perioada în care virusurile au risc mare de infectare din cauza aerului rece din atmosferă. Deci, putem confunda ușor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecției COVID-19.

Ce are particular acest virus este că se cantonează în plămâni unde poate face ravagii provocând insuficiență respiratorie severă. Însă, când am ajuns în acest stadiu deja pacientul este infectat de câteva zile bune, zile în care a transmis virusul multor persoane cu care s-a întâlnit.

-------

Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolați, dar împreună. Susținut de medici și specialiști, demersul este menit să informeze corect și să ofere suport medical și emoțional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbește despre solidaritate și despre cum putem acționa responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă și prin dedicare, cu empatie și căldură, putem depăși acest impas.

Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.