Nu-i gașcă fără un prieten ca ăsta. Mereu zice că se vindecă, că se desparte de ce-i rău, de fata aia. Mereu se plânge la berea a opta Corona că ea este o neserioasă. Și uite-l, iar, cu ea, săptămâna următoare. Cam așa și cu COVID-ul 19 ăsta. De săptămâni bune, a devenit un prieten enervant, nici nu are leac, nici nu se astâmpără. Nu suntem la capătul fake-urilor despre el, dar sigur o plictiseală ne-a cam luat. Și când plictiseala ne ia, uite-l la București. Ce face individul? Păi, COVID 19 face ce știe el mai bine. Dincolo de faptul că-i aproape de noi, COVID 19 ne-a fisurează bulele virtuale, ne-a arătat un pic cum stă realitatea. Ne scoate din demența digitală. COVID 19 ăsta ne arată forțele binelui: informația și știința.

Coronavirusul sparge bulele virtualeFoto: BBC

FAke/INFO. exasperare. În niciunul din cazuri nu vindeci.

Nici dacă dai cu știrea în popor, nici dacă produci fake-uri și nici dacă propagi fake-uri. Este un lucru vizibil pentru orice tip banal, privind cu detașare pe amicul COVID 19. Deci, chiar dacă ești corect, chiar dacă ești un ticălos, COVID 19 nu te tratează cu respect.

Shopping/relax. Online/offline

Nici dacă te-ai baricadat în casă cu tone de alimente. Nici dacă stai la tastatură și urmărești câte cazuri s-au mai înregistrat în ultima clipă. Nici atunci, nici atunci. COVID 19 nu te tratează cu respect.

Arafat, Tătaru, Streinu Cercel

Online. Nici dacă îi tragi una peste gură lui Arafat, nici dacă îi găsești nod în papură lui Streinu Cercel, nici dacă te râzi de nea Nelu Tătaru de la Ministerul Sănătății, nu, nu. COVID 19 nu te tratează cu respect. Apropo, nu-i dubios că au ajuns Arabu, Străinu și Tătaru să ne apere de COVID 19, unde-s dacii?

Igienă, tuse, prevenție, feed

Te speli pe mâini, fugi de asiatici, fugi de cretinul care tușește în metrou. Nici atunci, nici atunci. COVID 19 nu se lasă, e la știri, e pe feeduri, nu te tratează cu respect.

China, Italia, global

COVID 19 era izolat, bre, în China. Băi, nici comunismul nu mai e bun de nimic, dar nici capitalismul din Italia nu e bun de nimic. COVID 19 nu tratează cu respect nicio ideologie, nicio comunitate.

COVID 19 omoară bătrânii cu complicații, ferește copiii

COVID 19 tratează cu respect doar copiii și tratează cu moarte doar slăbiciunile lumii ăsteia. COVID 19 nu se lasă ușor prins, transformat într-un banal virus încapsulat. COVID 19 este livid, ne umblă prin imaginație, lacom ne arde la slăbiciuni.

Globalizare, marfă, eficiență, piață de desfacere

Coronavirusul vorbește despre cum am descoperit ca idioții că doar China este ieftină-ieftină și eficientă și acolo am plasat juma de producția de orice a lumii. Dela chiloți la harduri, de la piele de om la silicon de femeie, de la morcovi la baterii de rachete interstelare. De la coșciuge la biciclete. De la medicamente vitale la perfide chitare. Dela spermatozoizi la ovule. Tot ce ne face liberi în lumea asta e produs în China. Tot ce ne dă speranța că suntem frumoși și sănătoși e produs în China. Tot ce ne dă speranța de viitor e produs în China. Am pus ouăle într-un singur coș. Coșul e contaminat cu COVID 19 acum. COVID 19 n-are respect.

Travel, pangolin, șarpe, bio, nat

COVID 19 n-are respect nici pentru călători, cine umblă este mesagerul lui. Cine mănâncă șerpi, pangolini, roșii mov, vinete crem duce departe COVID-ul 19. COVID-ul n-are respect pentru nimeni.

Igienă, INFORMAȚIE, bule virtuale, comunități virtuale

Dar totuși COVID-ul 19 face lucruri nemaiauzite. COVID 19 ne-a spălat pe mâini și a mai făcut ceva. După ce ne-a hrănit cu fake-urile din bulă, un pic, disperați, ne-a obligat să mai privim și către realitate, către informație. Ne-a fisurat bulele, comunitățile intoxicate.

Spălatul pe mâini vine dinspre lumea informației, de exemplu. Carantina în China sau la Milano vine dinspre lumea info.

INFO spune că și rasa galbenă dar și cea europeană, albă, italiană ori asta ne dă teoria conspirației peste cap (ATENȚIE în Italia încă nu avem cazul zero, nu știm cum a venit COVID-ul în Europa-Italia).

INFO devine măcar pentru o clipă puternică, nu? este referință.

Nu-i așa? Nu-i gașcă fără COVID 19, un prieten de ăsta.

Nu-i gașcă fără un prieten de ăsta. Care te exasperează, care este excentric. Care îți încearcă răbdarea, îți sfidează bunul simț. În fake, la bere, prietenul ăsta mereu zice că există vindecări, cu usturoi, cu blană de inorog pisată, mereu zice că se desparte de meteahna aia veche, de gagica aia care molipsește. Mereu se plânge la berea a opta băută într-o oră că e o idioată, că nu mai calcă în casa ei, că-i face și nu-i drege. Și uite-l iar cu ea, săptămâna următoare, și luând-o de la capăt. Exasperați de aceeași poveste.

Gagiul ăsta COVID 19 n-are respect pentru noi.

Nu are respect pentru memoria noastră mică, de un click, nu are respect pentru graba și eficiența tâmpă cu care tratăm viața, afacerile, copiii, aproapele nostru. Nu-i pasă de plânsul nostru, de like-uri și share-uri.

Nu vede nici ni se fac mâinile rană de la atâta igienă.

Nu, COVID ăsta n-are respect, n-are milă de tehnologia noastră de secolul 21. Nu ne salvează nici bazaconiile, nici fakeurile, nici racheta lui Musk, nici libra lui Zuckerberg, nici topul miliardarilor, nici bursa de la Londra. Nici wall Streetul nu ne salvează.

COVID România, București

Vine spre România.

Întâi a intrat pe de parte, pe la Nord, dar în weekendul ăsta uite-l în București.

COVID 19 este prietenul meu.

Anul viitor-peste doi ani COVID-19 va călători și-n mine. Îl voi avea în trup luat cine știe cum, dintr-o eugenie cu iaurt mâncate corporatist, în fuga după bani. Produse din patria dacilor și ambalate de două mâini srilangheze spălate.

Da, asta e informația: COVID19 va fi un prieten banal.

Pentru că și el are un antidot. Ești cât ești vagabond, dar la un moment dat tot există cineva să te învingă. Nu știe nimeni când. Nu zice nimeni că mâine sau poimâine.

Dar cum spuneam uite că INFO a spart bulele în contra fake-urilor. Uite că și o altă forță a binelui, cercetarea științifică va înfrânge. Răul, minciuna, urâtul, leacurile băbești, prostia, frica, constipațiile, conspirațiile.

Când? Când? Când?

Nimeni nu știe.

Și e bine că nu știe nimeni.

Când e virală, când e populară, când e influensără, doar ea, știința hotărăște. Pănă atunci privește spre INFO. Stai cu ochii de ce nu și pe Hotnews.ro

UITE UN SPECIALIST mai bun decât mine, UITE UN INTERVIU