Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a luat în discuție miercuri subiectul sensibil al dreptului la avort, pentru prima oară de la numirile noilor judecători nominalizați de președintele Donald Trump, indicând diviziuni care ar putea duce la o decizie foarte strânsă, relatează AFP.

Foto:

Curtea supremă (n.r. echivalentul Curții Constituționale din România) a examinat o lege din Louisiana care, potrivit criticilor, riscă să închidă două din cele trei clinici care efectuează avorturi în statul conservator din sudul Americii.

Textul legii este unul aproape identic cu un alt act legislativ, din Texas, pe care Curtea l-a declarat neconstituțional în 2016, considerându-l a fi prea restrictiv.

„Nu s-a schimbat nimic care să justifice o schimbare legală”, a pledat avocata reclamanților, cerând imediat Curții să își respecte propria jurisprudență.

Dar din 2016, de la anterioara decizie a Curții, președintele Donald Trump a nominalizat doi judecători la Curtea Supremă. Unul dintre ei, Brett Kavanaugh, a înlocuit un conservator moderat care, în aspecte privind avortul, a votat cu cei patru judecători progresiști.

În pofida viziunii conservatoare, judecătorul Kavanaugh considerat un adept al precedentului legal, ceea ce l-ar putea determina să voteze alături de componenta progresistă a Curții.

La audiere acesta a interogat părțile cu privire la „diferențele” dintre cele două legi, care „ar putea duce la concluzii diferinte de la un stat la celălalt”, fără a indica direcția înspre care înclină să o urmeze.