​​Cazul femeii care a murit la Spitalul Județean din Constanța după ce a așteptat 16 ore pe hol la Urgență nu este singular. După ce a aflat din presă despre cazul acestei femei, la începutul lunii februarie, un bărbat din Constanța a povestit pentru publicația locală InfoSud-Est cum tatăl său a murit în toamna trecută la același spital, după ce a așteptat ore în șir pe hol la Urgențe până să fie consultat de medici. Atunci când a fost consultat, într-un final, bărbatului care era în stare gravă și mai avea doar câteva ore de trăit i s-a reproșat, de către personalul medical, că "nu are nimic" și "a venit degeaba", a povestit fiul său.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul în vârstă de 70 de ani suferea de pneumonie și, ca și femeia care a murit la începutul acestei luni la Spitalul Județean Constanța după ce a așteptat 16 ore la Urgență, a fost încadrat ca urgență de cod verde, ceea ce înseamnă, potrivit legii, că ar fi trebuit să fie consultat în maximum 60 de minute de la sosirea la spital.

Pe 26 septembrie, după-amiază, Ștefan Ochiuleț, bărbatul de 70 de ani din Constanța a început să simtă dureri puternice în piept și picioare. Ușor-ușor, a simțit că nu mai poate respira, așa că a sunat la 112. La ora 17:00, ambulanța a ajuns la el acasă, a fost consultat și i s-a spus că va fi dus la spital.

Bărbatul a ajuns rapid la Spitalul Județean din Constanța, pentru că locuia foarte aproape.

De aici, a început calvarul.

Bărbatul a fost lăsat pe targa în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Cu toate că starea lui se agrava văzând cu ochii și nu mai putea respira, bărbatul este lăsat 3 ore pe targă, în fața secției. I se spune de mai multe ori să aibă răbdare să fie chemat pentru a fi consultat.

În decurs de 3 ore, pentru Ștefan Ochiuleț se completează doar o fișă medicală și este încadrat ca urgență de cod verde - ceea ce înseamnă, conform legii, că în maximum 60 de minute de la sosirea la spital trebuie să fii consultat.

Ștefan Ochiuleț este consultat pentru prima dată după 3 ore, dar nu i se face niciun tratament, nu i se fac analize și nu i se spune nimic.

Cum starea sa continua să se agraveze, își sună fiul și îi spune că nu se descurcă la spital și nu este bagat în seamă de nimeni.

Fiul bărbatului ajunge la spital și își iese din fire, intră în biroul unei asistente și îi reproșează că în cazul tatălui său a fost încălcat protocolul de Urgență, care prevede că urgențele de cod verde trebuie consultate în 60 de minute, iar apoi trebuie să înceapă analizele/tratamentul. Timpul de așteptare în cazul lui Ștefan Ochiuleț fusese deja depășit de 3 ori.

Asistenta îi răspunde "într-o doară", după cum povestește fiul bărbatului, că tocmai se face "schimb de tură", acesta fiind motivul pentru care niciun medic nu se ocupă de tatăl său. Fiul lui Ștefan Ochiuleț amenință că va face plângeri către forurile medicale superioare pentru încălcarea nejustificată a protocolului de Urgență.

Asistenta se răstește la el și îi spune: "Asta e situația, nu este suficient personal". Tânărul insistă și spune personalului medical că din cauza lor și a nerespectării protocolului, starea tatălui său se înrăutățește și că vor fi trași la răspundere pentru asta.

Un sfert de oră mai târziu, bărbatul este dus în sala de consultație, dar numai pentru ca medicul de gardă să îl repeadă și să îi spună că "nu are nimic" și că "a venit degeaba" la Urgență, pentru că locul lui era la medicul de familie.

Nici până la miezul nopții, bărbatul nu primește tratament, cu toate că nu putea să respire bine, devenea febril și a început să tremure. În tot acest timp, i se spune că trebuie să mai aștepte și că nu reprezintă o urgență medicală.

După 30 de ore petrecute la Spitalul Județean Constanța, bărbatului i se transmite că analizele "i-au ieșit bine" și că starea sa nu este gravă și nu reprezintă o urgență.

Bărbatul își sună din nou fiul, îi spune că nu se simte bine și că se teme că va ceda.

Disperat, fiul său îl duce, a doua zi dimineață, la Spitalul Militar din Constanța, unde medicul de gardă le spune că starea bărbatului este gravă, dar trebuie să meargă înapoi la Spitalul Județean, unde "există infrastructură medicală superioară".

Spitalul Militar sună la 112 și cere o ambulanță care să îl ducă pe Ștefan Ochiuleț înapoi la Spitalul Județean. Aici, bărbatului care avea să moară peste câteva ore de pneumonie i se spune din nou că starea lui nu este gravă.

Citește continuarea pe InfoSud-Est.

  • Ce spune legea: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale, dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe hol

Legea prevede sancțiuni pentru cazuri precum cel de la Spitalul Județean din Constanța - amenzi de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale, dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe holul spitalului peste intervalul de timp prevăzut de lege - între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Măsura apare într-o Hotărâre de Guvern adoptată anul trecut, în luna august.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

  • cod roșu - resuscitare
  • cod galben - critic
  • cod verde - urgent
  • cod albastru - non-urgent
  • cod alb - consult

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:

  • pacienții cod roșu (resuscitare) - 0 minute
  • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) - 15 minute
  • pacienții cod verde (urgent) - 60 de minute
  • pacienții cod albastru (non-urgent) - 120 de minute
  • pacienții cod alb (consult) - 240 de minute
  • Ce prevede Hotărârea de Guvern adoptată anul trecut:

"2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22 - (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;

c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare."

Amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, încă de la adoptarea HG nr. 857/2011, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.

  • O parte dintre medicii urgentiști din România nu vor să mai consulte toți pacienții

O parte dintre medicii urgentiști din România au acuzat, în ultima perioadă, faptul că o mare parte dintre pacienții care vin la urgență nu reprezintă urgențe medicale și și-ar putea rezolva problemele cu o consultație programată din timp la medicul de familie sau la medicul specialist. Unii dintre acești medici merg chiar mai departe și susțin că legea nu ar trebui să mai prevadă ca toți pacienții care se prezintă la UPU să fie consultați de medic, o mare parte dintre ei nefiind urgențe majore, susțin acești medici.

"Să vii să spui că eu vreau să dau bolnavul afară din UPU fără să îl consult este absolut inacceptabil. Închiderea Unităților de Primiri Urgențe în fața oamenilor, în orice formă, va însemna moarte de oameni. Este o cale extrem de periculoasă, noi nu putem să acceptăm acest lucru. Faptul că ne vin pacienți pe picioarele lor nu înseamnă că nu sunt urgențe. Nu sunt urgențe doar cei care vin pe targă. Sunt situații cu care nu putem să ne jucăm, medicina de urgență este plină de capcane", declara recent, pentru HotNews.ro, Raed Arafat, fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.