1 € 1 USD 4,1367joi 15 apr 2021
Versiune
Mobile
Nu si in România
Ochii_pe_voi [utilizator], Joi, 13 februarie 2020, 18:14
-1/9
unde rolul fondurilor publice e sa fie sifonați spre clientela infractorilor de partid
Sistemul de sanatate din Germania - Partea 1
CetateanLogat [utilizator], Joi, 13 februarie 2020, 19:08
+6/6
1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de baza (publice). Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de baza (publica). Persoanele care au optat pentru asigurarile private de sanatate nu mai pot sa revina la sistemul de baza (public) dacat daca indeplinesc simultan doua conditii: nu au implinit inca 55 de ani si veniturile lor scad sub limita plafonului de 50.000 Euro pe an. 85% din populatia Germaniei are asigurare de baza (publica).

2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania (G-DRG). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.
Sistemul de sanatate din Germania - Partea 2
CetateanLogat [utilizator], Joi, 13 februarie 2020, 19:09
+6/6
7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

8. Nu exista liste de asteptare pentru operatii si pentru tratamente importante.

Este evident ca pentru obtinerea unor performante similare si in Romania, este obligatoriu ca procentul din PIB alocat sanatatii sa creasca substantial (Germania aloca 11.6% din PIB in anul 2010).

Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat (85% din populatia Germaniei are asigurare de baza - publica). Si asta intr-o tara cu salarii si cu o putere economica mult superioare Romaniei si cu un procent de 11.6% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este mai putin de jumatate fata de cel din Germania - de salarii nici nu are rost sa mai vorbim). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.
Sistemul de sanatate din Germania - Partea 3
CetateanLogat [utilizator], Joi, 13 februarie 2020, 19:09
+5/7
Un fragment din articolul "Germanii sunt nedumeriti de discutiile pe tema asigurarilor publice de sanatate din SUA ("Healthcare Debate"):

Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este "departe de a fi un socialist", spune: "Pentru mine, problema asigurarilor publice de sanatate este o chestiune de umanism. Doresc ca fiecare persoana, indiferent de varsta, venit, stare de sanatate sau posibilitati materiale, sa fie ajutata atunci cand este bolnava. ... Acesta nu este un principiu socialist, este principiul solidaritatii. ... In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. ... Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului".

https://tinyurl.com/mmqqoat
ce
codrean [utilizator], Vineri, 14 februarie 2020, 9:08
0/2
nu ne spune Dr.Mixich (nu l-au intrebat ?) :
- care e capacitatea spitalelor private? Care este repartizarea lor teritoriala; or fi accesibile (geografic) pentru toti romanii ? Sau ii descriminam/avantajam ?pe unii, multi.
- Cate linii de garda are o clinica particulara ? La UPU se face o triere a pacientilor veniti la Urgenta si o indrumare spre linia de garda de specialitate. Daca Particularul n-are "linie" pe specialitatea aia ce se intampla ? Probabil ca bolnavul este redirectionat la spitalul de stat. Pierdere de timp - e urgenta! - si de bani.
Doua situatii care s-au intamplat si se
xrogo [utilizator], Vineri, 14 februarie 2020, 9:47
+2/4
intampla frecvent, o femeie potenta financiar se programeaza pentru nastere la o clinica privata, apar complicatii si unde credeti ca se rezolva, nu la clinica privata ci la un spital de stat, apoi al doilea exemplu, cel al copilului cu anestezia la clinica dentara privata, acelasi curs, aceiasi procedura.
Atunci cand drumul va fi invers, atunci se poate pune in discutie ca spitalele private sa asigure si rezolvarea urgentelor, dar mai este mult pana acolo!
comenteaza