​România ar putea avea în acest an încă 30.000 de muncitori din Asia, având în vedere contingentul adoptat la finalul anului trecut. Aducerea acestora în țară ar putea fi stopată dacă vor fi luate măsuri prea protecționiste din cauza epidemiei din China, iar firmele care au nevoie de angajați, în construcții de exemplu, se vor descurca mai greu.

Romulus BadeaFoto: Romulus Badea/arhiva personala

HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, partener Soter&Partners, firmă care aduce în țară muncitori din Asia de Sud-Est.

„Autoritățile noastre, din ce cunosc, analizează posibilitatea unei interdicții privind sosirea asiaticilor, în general. Nu știu dacă este cu privire la recrutarea de muncitori sau intenționează să pună o interdicție asemănătoare cu cea a Italiei strict pe China. Sunt sigur că autoritățile privesc, pentru că este o problemă la nivel mondial, iar o măsură se va lua dacă nu dispare virusul. Până acum nu ne-a afectat în niciun fel activitatea”, a spus el.

El a precizat că cel mai mult se teme de o măsură care să fie superprotectivă, dar ineficientă.

„Nu văd niciun efect al interzicerii aducerii de lucrători, de exemplu, din Sri Lanka. Acolo sunt 1-2 cazuri. În Vietnam au fost, la fel, 1-2 cazuri. Nu sunt focare ale epidemiei. O măsură prea protecționistă ar face mai mult rău decât bine. Măsurile, dacă sunt luate, trebuie să privească, în primul rând, o protecție eficientă a populației, nu o măsură de dragul de a face ceva”, a precizat Romulus Badea.

De exemplu, spune el, suspendarea zborurilor înspre și dinspre China nu este eficientă, ca măsură, pentru că e foarte ușor să-ți iei bilet de avion spre altă direcție sau să călătorești până în Vietnam și să vii de acolo.

La finalul anului trecut, Badea spunea că economia româneacă are nevoie de mulți oameni, iar cifrele vehiculate arată un necesar de 500.000 de oameni.

În 2020 fabricile încep să importe forță de muncă. În 2019 au venit muncitori din Vietnam, Sri Lanka și Nepal în zone precum Horeca sau construcții.

„Printre business-urile care vor căuta forță de muncă străină vor fi fabricile, industria, cei care au lucru repetitiv, de bandă, și care nu găsesc capitalul necesar pentru automatizare. Aici s-a trenat destul de mult. Lumea a amânat-o, angajatorii au amânat o decizie sau a demarat programe pilot micuțe, cu număr mic de oameni ca să vadă cum funcționează, dar necesarul real e foarte mare”, a spus Badea, în decembrie 2019.

În primele nouă luni din 2019, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat 21.366 de avize de angajare/detașare pentru muncitori străini, dublu față de perioada similară din 2018.

Numărul total al deceselor provocate de coronavirus a ajuns vineri la 636, cu 73 mai multe decât la raportarea de joi, iar numărul cazurilor din China a urcat cu 3.143, până la 31.161, transmite Reuters.

Aproape 320 de cazuri au fost raportate în 27 de alte țări și regiuni din afara Chinei continentale, fiind consemnate și două decese, în Hong Kong și Filipine.