Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene (CE) să renunțe la angajamentele voluntare pentru protejarea biodiversității și să propună o strategie „ambițioasă și care include” pentru 2030 ținte obligatorii pentru UE și statele ei membre, anunță EU Observer, citat de Rador.

BiodiversitateFoto: Flickr

Parlamentul European (PE) a votat joi ca protejarea și refacerea speciilor să devină o prioritate de prim rang a Acordului Verde European, alături de schimbarea climei, din moment ce aproximativ 25% din speciile europene de animale sunt amenințate în prezent de extincție.

„PE a realizat că momentul e acum. Dacă vrem să evităm cea mai gravă catastrofă, CE și guvernele UE trebuie să acționeze și să facă din UE un lider global”, a declarat Kevin Stairs, consilier de politici la ONG-ul ecologist Greenpeace.

În acest scop, PE vrea ca viitoarea strategie pentru biodiversitate a UE pentru 2030 să asigure că biodiversitatea e avută în vedere în toate politicile UE și că minim 10% din bugetul UE pe 2021-2027 va fi folosit pentru protecția ecosistemelor.

Europarlamentarul liberal Pascal Canfin, președintele comitetului de mediu al PE, a declarat că „punctele cruciale (ale acestei strategii) ar trebui să includă o mai bună protecție a ecosistemelor naturale, reducerea uzului pesticidelor în Europa și transformarea în sectoare sustenabile a agriculturii și pescuitului”.

În rezoluția sa, PE a susținut de asemenea obiectivul conservării a cel puțin 30% din zonele naturale și obiectivul restaurării a minim 30% din ecosistemele degradate, atât pe plan global cât și în UE. O delegație a UE va participa în octombrie la conferința ONU privind diversitatea biologică, la care va fi convenit un cadru de lucru pentru biodiversitate pentru 2030, la fel cum s-a procedat cu acordul de la Paris pentru schimbarea climei.

„Colapsul ecosistemelor și pierderea biodiversității amenință însăși existența noastră pe această planetă. De aceea avem nevoie urgent de un acord global privind protecția lumii naturale”, a declarat europarlamentarul verde Ville Niinistö, care consideră că e nevoie de ținte concrete și cuantificabile incluse într-un acord global cu obligativitate legală.

„Punând pe masă o Strategie pentru Biodiversitate pentru 2030 a UE solidă, UE poate deschide cu adevărat calea la discuțiile privind cadrul de lucru global privind biodiversitatea”, a declarat Sabien Leemans, înalt responsabil cu politici pentru biodiversitate pentru ONG-ul WWF, care consideră că „o conducere credibilă a UE la COP15 depinde de o acțiune internă coerentă”.

„CE trebuie acum să răspundă la apelul atât al PE cât și al cetățenilor europeni când va prezenta strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030”, a adăugat el.

CE ar trebui să prezinte strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 la sfârșitul lui februarie.

Anul trecut Comitetul Interguvernamental pentru Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor (IPBES) al ONU a publicat un raport de evaluare globală privind biodiversitatea și ecosistemele în care avertizează că 1 milion de specii sunt supuse riscului de extincție, un număr-record în întreaga istorie.