Steaua gigant Betelgeuse (Alpha Orionis), una dintre cele mai strălucitoare din Calea Lactee, pierde masiv din luminozitate de câteva săptămâni, un eveniment ce ar putea anunța explozia sa în supernovă, fenomen rarisim în galaxia noastră, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Situată în constelația Orion, această "supergigantă roșie", de aproape o mie de ori mai mare ca Soarele, strălucește intens în cerul iernii, unde este vizibilă cu ochiul liber grație culorii sale portocalii.

Steaua se numără printre cele mai strălucitoare din galaxie dar, de la jumătatea lui noiembrie, "luminozitatea sa a scăzut de manieră dramatică, de ordinul a 70%", a explicat Pierre Kervalla, de la Observatorul din Paris - PSL.

Alertați de observatori amatori, astronomii eu declanșat în decembrie o vastă campanie de analiză, mobilizând cele mai mari telescoape ale planetei, printre care Very large telescope din Chile.

Mai multe ipoteze au fost avansate: ar putea fi vorba de o ejectare de gaze care au generat praf și au ascuns strălucirea sau ... moartea lui Betelgeuse.

Acest ultim scenariu s-ar fi soldat cu o explozie în supernovă. Dacă evenimentul pare puțin probabil în viitorul apropiat, astronomii deja visează: un astru la finalul vieții nu mai are destul "carburant" (provenit din fuziunea nucleară), nucleul său se prăbușește în el însuși și ar forma o stea cu neutroni, un obiect foarte compact care ar crea o undă de șoc ce ar disloca complet steaua, totul în doar câteva ore.

"Un spectacol de neuitat pentru umanitate"

De pe Terra, s-ar observa atunci un punct la fel de strălucitor ca Luna.

După câteva săptămâni, acest punct va dispărea și se va forma o nebuloasă, vizibilă pe cer mii de ani, cum este cea a Crabului, reziduu al supernovei din 1054 (care a fost raportat de astronomii chinezi).

"Ar fi un spectacol de neuitat pentru întreaga umanitate. Sper să pot vedea o supernovă în viața mea", spune Eric Lagadec, de la laboratorul Lagrange al observatorului de pe Coasta de Azur.

Ultimul astfel de eveniment observat în Calea Lactee a fost observat în 1604.

Explozia Betelgeuse este așteptată deoarece astrul, cu o vârstă de "doar" 10 milioane de ani, este la finalul vieții.

Este însă greu de prezis când va muri, deoarece nu există niciun semn prevestitor: "seamănă un pic cu un cutremur, înaintea exploziei, steaua va fi la fel", arată Pierre Kervalla. Ar putea avea deci loc în săptămânile următoare sau ... în 100.000 de ani.

Indiferent când va avea loc, nu va exista niciun pericol pentru planeta noastră: Betelgeuse se află la o distanță de 600 de ani lumină. "Dacă o vedem explodând de aici, înseamnă că fizic explozia a avut loc acum 600 de ani", reamintește Pierre Kervalla.

În plan științific, evenimentul va permite astronomilor să urmărească în direct diferitele faze ale exploziei.