Contribuția la Pilonul II de pensii administrate privat va fi crescută la 6% în anul 2021, a anunțat marți seară ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

Florin CituFoto: Agerpres

„Din 2021 revenim să creștem contribuția la pilonul II de pensii, gradual, în primă fază cred că o să fie 5% și apoi 6%, așa cum cere legea. Astăzi este 3,75%. Și nici așa nu va fi de ajuns. Trebuie să reformăm sistemul de pensii, pentru că altfel nu vor mai fi bani de pensii (în viitor)”, a precizat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Realitatea Plus.

El a reiterat că trebuie venit cu o viziune pe termen lung pentru sistemul de pensii și că nivelul pensiei minime a fost înghețat pentru că acei oameni nu au contribuit.

„Nu știu dacă este corect sau nu este corect (ca pensiile minime să fie înghețate). Dar este corect să crească în fiecare an pentru oameni care nu au contribuit, nu au avut nicio contribuție niciodată la sistemul de pensii. Aici este o discuție despre cât trebuie să crească și cum trebuie să crească și salariul minim. Trebuie găsit un algoritm de care să legăm (creșterea salariului minim)”, a spus ministrul.

Cîțu a mai precizat că banii pentru majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020 sunt incluși în buget.