Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care interzice vânzarea în Rusia de smartphones sau computere dacă acestea nu sunt echipate cu softuri sau aplicații ruse preinstalate, scrie AFP.

Apple TV+Foto: Apple

Această lege, care va intra în vigoare în 1 iulie 2020, este prezentată de autorități drept o modalitate de a promova companiile tehnologice rusești în fața concurenței străine.

Potrivit textului acestei legi, "consumatorul trebuie să aibă posibilitatea de a folosi anumite tipuri de produse tehnologice cu programe preinstalate rusești".

Textul precizează că guvernul va stabili o listă cu aparatele vizate de lege, care va include telefoanele, computerele și Smart TV. Guvernul va stabili apoi o listă cu aplicațiile care vor trebui preinstalate de producători.

În Rusia, această controversată lege a fost supranumit "legea anti-Apple", celebrul producător american care refuză să preinstaleze alte aplicații decât cele proprii.

Promulgarea legii intervine la câteva săptămâni după cea a unei alte controversate legi, menită să creeze în Rusia un "internet suveran", izolat de marile servere mondiale.

Autoritățile rusești nu au încetat în ultimii ani să încerce să înăsprească controlul asupra internetului, blocând conținuturi și site-uri legate de opoziție, dar și servicii care refuză să coopereze cu ele, în condițiile în care Internetul era unul dintre ultimele spații de libertate pentru opoziție și vocile critice ale puterii.

O altă lege promulgată luni de Vladimir Putin înăsprește amenzile pentru companiile care nu respectă o lege din 2015 care le obligă să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruși pe servere din Rusia, Amenzile se vor putea ridica de acum la șase milioane de ruble (84.400 euro).