Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care face parte din coaliția de guvernare, a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Documentul a fost citit vineri după-amiază în Parlamentul de la Chișinău. Situația politică a devenit tensionată în alianța politică dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din blocul ACUM după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce Maia Sandu a prezentat în Parlament inițiativa de modificare a Legii Procuraturii, asumată de Guvern, deputatul PSRM Vasile Bolea a anunțat că facțiunea pe care o reprezintă depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, pentru acest proiect "neconstituțional”, scrie deschide.md.

PSRM a anunțat că scenariul propus de blocul ACUM, potrivit căruia Guvernul retrage inițiativa de asumare a răspunderii, iar deputații vor vota un proiect analogic în două lecturi și președintele Igor Dodon va promulga legea, nu poate avea loc și este unul anticonstituțional.

"Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie, iar ingerințele politice rău-intenționate ne pot costa mult. Îmi asum răspunderea politică de identificare a candidaților pentru funcția de procuror general”, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a solicitat Comisiei juridice ca în decurs de trei zile să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului permanent pentru a stabili data dezbaterii moțiunii în plenul Parlamentului.

Mai mulți oameni s-au adunat în fața Parlamentului, în sprijinul Guvernului Maia Sandu. Mitingul de sprijin pentru Guvernul Maia Sandu s-a transformat în unul de protest față moțiunea de cenzură a PSRM. Mulțimea strigă „Vrem justiție corectă”!, „Jos minciuna”, „Jos mafia” și „Noi nu cedăm”, potrivit Unimedia.

Participanții la miting au ascultat discursul Maiei Sandu, ținut în ședința în plen, la o boxă instalată în fața clădirii Parlamentului.

Vineri dimineață, deputatul PSRM Vasile Bolea a rupt în fața presei acordul semnat de socialiști și ACUM, susținând că Maia Sandu a desconsiderat întreaga echipă a socialiștilor când a decis să-și asume răspunderea pentru schimbarea legii Procuraturii. "Acest acord a fost semnat inclusiv de Maia Sandu, alături de președintele parlamentului și președintele țării. Or, în toată perioada aceasta, acest acord, această înțelegere a fost grav încălcată de colegii din blocul ACUM. (...) În primul rând, s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului, dar noi știm cine proceda în asemenea mod - doar Vladimir Plahotniuc. Așa a procedat și Vladimir Filat. O simbioză între Plahotniuc și Filat este acum în chipul Maiei Sandu", a spus parlamentarul socialist.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se declara "convins 90%" că Guvernul Sandu va cădea prin moțiune de cenzură. "Eu nu pot să vă spun astăzi dacă va cădea sau nu guvernul. Eu pot să vă spun ceea ce le-am spus ambasadorilor. Le-am dat toate scenariile și le-am spus că scenariul căderii guvernului îl apreciez la ziua de astăzi la 80%. Asta era la orele 13:00, acum vă dau 90% că guvernul cade”, a declarat Dodon, joi seară, la un post de televiziune, a scris deschide.md.

Dodon spunea însă că încă mai speră ca premierul Maia Sandu va renunţa la asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea legii Procuraturii. De asemenea, Dodon vrea ca Maia Sandu să îl retragă din funcţie pe ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.