1 € 1 USD 4,0751joi 06 aug 2020
Versiune
Mobile
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Marţi, 22 octombrie 2019, 8:34
+2/4
Izolationism american de tip interbelic
animatron [utilizator], Marţi, 22 octombrie 2019, 9:02
-1/3
Aceasta atitudine (nu are rost sa trimitem americani sa moara pentru altii) a fost constanta in USA inainte de WW2.

Liderii americani, care vroiau interventia contra Germaniei national-socialiste a lui Hitler, au avut mari dificultati in a convinge opinia publica americana sa accepte un nou razboi in Europa, dupa experienta WW1 si moartea a numerosi americani pe frontul occidental european.

Pana cand Japonia nu a facut eroarea strategica sa atace Pearl Harbour, USA s-au multumit sa trimita doar ajutor logistic catre URSS si sa primeasca evrei din tarile ocupate de Reich.

Presedintele Trump e in acord cu acest curent ideologic, considera ca America nu ar trebui sa fie "jandarmul lumii".

Si nu din considerente morale, ci din pragmatism, pentru ca aceste ultime razboaie s-au dovedit extrem de costisitoare in plan financiar si ca imagine a Americii in lumea islamica.

Stanga americana e in contradictie pe aceasta tema, foarte inconfortabila.

Pe de o parte exista un puternic curent "pacifist" printre americanii "liberali" (adica "de stanga", nu e ca in Europa).
Pe de alta parte, numerosi simpatizanti ai PD-ului ar vrea ca America sa impuna cu forta armelor, peste tot pe planeta, viziunea americana despre drepturile omului, ale femeilor si minoritatilor sexuale, etc.

Daca mai adaugam faptul ca initiativa vine din partea unui presedinte pe care "liberalii" il urasc cu pasiune, e foarte greu chiar si pentru pacifisti sa declare public ca sunt de acord cu Trump, nu o vor recunoaste.

Deocamdata, nivelul de aprobare pt presedintele Trump se mentine peste cota de 40% (la 42%), nivel care nu misca de 2 ani, in ciuda tututor campaniilor de presa sau din Congres.

In cursa pt nominalizare, alegatorii democrati par sa il favorizeze in continuare pe Biden, acesta e cotat cu prima sansa la peste 29%.

E urmat de dna Warren (senatoare fosta profesoara de drept la Harvard) cu circa 25%.

La ceva distanta e dl Sanders (15%), ajutat acum si de dna Cortez (1%).
"protejarea petrolului"
Nevermind [utilizator], Marţi, 22 octombrie 2019, 9:05
+1/3
Gura pacatosului...
comenteaza
Cookie Settings