Fondul Monetar Internațional examinează impactul climei pe piețele financiare mondiale și dacă este corect evaluat prețul pieței, a anunțat șeful diviziei piețelor creditorilor la nivel mondial.

FMIFoto: FMI

„Lucrăm la stabilirea prețurilor riscurilor climatice și la cum evoluează preţul pe piețele de acțiuni și obligațiuni”, a declarat Tobias Adrian, consilier financiar și director al departamentului de piețe monetare și de capital, conform Reuters, citează Mediafax.

„Vom analiza piețele bursiere la nivelul ţărilor, apoi pe sectoare”, a adăugat acesta.

Costurile financiare ale schimbărilor climatice au fost subiectul multor discuții ale FMI în cadrul reuniunilor de toamnă din această săptămână.

„Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de acest lucru - există o anumită dorință în jurul noului climat. Este îmbucurător că oamenii se concentrează pe asta, dar motivul pentru care o fac este acela că sunt îngrijorați. Faptul că subiectul a devenit important pentru FMI, vorbește de la sine”, a mai spus Adrian.

Acesta a explicat că, în unele economii, climatul prezintă un risc pe termen scurt, cum ar fi în Bahamas, care a fost lovit de uraganul Dorian în septembrie. Cu toate acestea, pentru majoritatea economiilor, riscurile sunt pe termen lung.

Unii investitori s-au aratat îngrijorați de faptul că riscul climatic nu este luat în considerare atunci când sunt acordate credite ipotecare, mai ales în cadrul împrumuturilor pentru investitorii din zonele cu risc climatic precum Texas sau Florida.