Parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, ceea ce îl va obliga pe premierul Boris Johnson să ceară Uniunii Europene o nouă amânare a divorțului, dincolo de data de 31 octombrie. Johnson a declarat însă imediat că nu va negocia cu UE nicio nouă amânare a Brexitului, el exprimându-și speranța că acordul va fi aprobat săptămâna viitoare. În fața Parlamentului, zeci de mii de oameni au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană.

Boris JohnsonFoto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office

Legea care îl obligă pe Boris Johnson să ceară amânarea Brexit

  • Legea care îl constrânge pe premierul Boris Johnson să ceară această prelungire a termenului pentru Brexit a fost botezată „Benn Act”, după numele laburistului Hillary Benn (opoziție), care a prezentat-o spre adoptare Camerei Comunelor, scrie AFP.
  • Aceasta stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare a Brexitului, prevăzut pentru 31 octombrie, până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.
  • Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles.
  • Însă parlamentarii au adoptat un amendament - așa-numitul amendament „Letwin” - care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului.
  • În absența unui acord de Brexit aprobat de Camera Comunelor în această sâmbătă, 19 octombrie, legea „Benn Act” a fost astfel declanșată, iar Boris Johnson e constrâns să o aplice. Pentru ca amânarea să fie efectivă, celelalte 27 de state membre UE trebuie să o aprobe în unanimitate.

UPDATE 01.00:Premierul Boris Johnson a cerut sâmbătă seară o amânare a Brexitului, într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului, dar pe care nu și-a pus semnătura, dorind să-și arate în acest fel opoziția sa față de orice întârziere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

UPDATE 18.00:Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea guvernului britanic cu privire la următorii pași în derularea Brexitului, după votul din Camera Comunelor

UPDATE 17.00: Boris Johnson și-a exprimat, însă, speranța că acordul va fi aprobat săptămâna viitoare, comentând că votul de astăzi a fost „pe aproape”.

„Nu voi negocia nicio amânare cu UE, și nici legea nu mă obligă să fac acest lucru”, a insistat el.

„Poziția mea rămâne neschimbată: nicio amânare și eu voi continua să fac tot ce pot ca Brexitul să se producă la 31 octombrie”, a adăugat Johnson.

UPDATE 16.53: Parlamentul a votat - cu 322 de voturi „pentru”, la 306 „împotrivă” - pentru amânarea unui vot asupra acordului de Brexit convenit de Johnson cu UE, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.

Mai exact, parlamentarii britanici au adoptat amendamentul „Letwin” (introdus de deputatul independent, fost conservator, Oliver Letwin şi de colegul laburist Hilary Benn) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației prin care s-ar implementa acest acord.

Prin adoptarea acestui amendament, premierul Boris Johnson va fi obligat astfel să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează favorabil până la urmă acordul privind Brexitul.

Urmărește LIVE VIDEO întreaga dezbatere din Parlamentul britanic

UPDATE 16.25: Camera Comunelor va vota asupra unor amendamente care cer amânarea Brexitului sau un nou referendum

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a acceptat supunerea la vot a două amendamente asupra moţiunii prin care guvernul condus de Boris Johnson încearcă să obţină votul favorabil al legislativului asupra acordului de Brexit.

Primul amendament a fost depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin şi solicită amânarea votului asupra acestui acord până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul.

Dacă acest amendament va fi adoptat, premierul Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează sâmbătă favorabil acordul privind Brexitul.

Presa afirmă că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.

Celălalt amendament aprobat de Bercow este unul transpartinic şi cere un al doilea referendum pe tema Brexitului. Laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţe şi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson.

Acesta din urmă le-a cerut deputaţilor să respingă ambele amendamente şi să voteze acordul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE. Dar Johnson nu mai are majoritate în legislativul în care opoziţia laburistă şi liberal-democrată se opune acordului privind Brexitul sau chiar Brexitului în sine, şeful executivului confruntându-se în plus şi cu opoziţia conservatorilor pro-UE, iar partenerii săi unionişti nord-irlandezi au dezaprobat unele clauze ale documentului.

UPDATE 15.50: ​​Zeci de mii de oameni manifestează acum la Londra: furioși în privința Brexit, ei cer un nou referendum- LIVEVIDEO

UPDATE 12.11: Johnson a spus sâmbătă, în Parlament, că în UE nu prea mai există disponibilitate pentru alte amânări: ”Cred că este o înțelegere bună. După acest nou acord, șansele pentru viitoare discuții, pentru negocieri fructuoase, s-au epuizat. Există foarte puțină dorință printre prietenii noștri din UE ca această afacere să mai fie amânată fie și pentru o zi.

Premierul britanic Boris Johnson aduce în fața Parlamentului de la Londra acordul de Brexit obținut pe ultima sută de metri, sâmbătă putând fi ziua decisivă pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

La peste trei ani de când Marea Britanie a decis, printr-un referendum, cu 52% la 48%, să fie prima țară care părăsește proiectul european, Johnson încearcă să câștige sprijinul legislativului pentru tratatul de divorț pe care l-a obținut joi la Bruxelles.

Într-o zi plină de dramatism, parlamentarii se reunesc într-o zi de sâmbătă pentru prima oară după aproape patru decenii, ultima oară fiind în 1982, cu ocazia invaziei insulelor Faulkland.

Susținătorii rămânerii în Uniunea Europeană au anunțat că organizează un marș către Parlament la care sunt așteptate sute de mii de persoane.

Johnson a susținut că votul de sâmbătă este ultima șansă pentru un Brexit ordonat. Deși este obligat de lege să ceară amânarea Brexitului dacă acordul cade la vot, el a spus că Regatul Unit tot va ieși din UE pe 31 octombrie. Johnson nu a dezvăluit cum va evita legea în acest caz.

”Au fost până acum multe noi începuturi false. Termenele pentru plecarea noastră au venit și au trecut. Astăzi poate fi ziua în care rezolvăm Brexitul”, scrie Johnson într-un mesaj publicat de cel mai vândut ziar britanic, The Sun.

Această agitată zi, supranumită ”Super Sâmbăta”, vine la capătul unei săptămâni frenetice în care Johnson și-a surprins oponenții obținând un nou acord de Brexit, trezindu-se apoi că aliații săi nord-irlandezi se opun înțelegerii pe care a obținut-o de la Uniunea Europeană.

Într-un parlament divizat în care nimeni nu are majoritatea, iar oponenții săi caută să îi aplice cât mai multe lovituri înainte de iminentele alegeri, Johnson are nevoie de sprijinul a 320 de parlamentari pentru a-și trece acordul prin acest legislativ plin de capcane politice.

Dacă va câștiga votul, Johnson va rămâne în istorie ca liderul care a reușit Brexitul – fie că se va dovedi benefic sau nu– scoțând Regatul Unit de pe orbita UE. Dacă dă greș, Johnson va suferi o mare umilință, dacă ținem cont că a promis de numeroase ori că va reuși Brexitul înainte de 31 octombrie, expresia folosită de el fiind ”o fac sau pier” (do or die).

Ședința Parlamentului va începe sâmbătă la 11.30 (ora României). Johnson va ține o declarație, urmată de o dezbatere, de votul pe amendamente și – dacă totul merge conform planului – de votarea înțelegerii obținute cu UE.

Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieşire din UE obţinut la Bruxelles este cea mai bună variantă. "Nu există soluţie mai bună decât aceea pe care o apăr mâine (sâmbătă)", a declarat Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.

Din noul acord cu Uniunea Europeană a fost eliminat mecanismul numit "backstop", cel care aducea o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că se opune unei noi extinderi a Brexitului după data de 31 octombrie în cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul agreat de premierul Boris Johnson cu cele 27 de state membre UE.

Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.