Preşedintele Erdoğan a transmis o serie de mesaje dure Uniunii Europene, care a făcut apel la reţinere în privinţa operaţiunii "Izvorul Păcii". Preşedintele a spus "Hei, Uniune Europeană, revino-ţi. Dacă voi consideraţi că operaţiunea noastră de acum este o acţiune de cotropire, atunci situaţia nu este simplă şi avem o problemă. Deschidem graniţele şi vă trimitem 3,6 milioane de refugiaţi", scrie Haberturk, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdoğan a mai arătat că până acum, în cadrul operaţiunii "Izvorul Păcii" au fost ucişi 109 terorişti.

Criticând şi Arabia Saudită şi Egiptul, preşedintele Turciei a spus: "Arabia Saudită să se uite în oglindă. Cine a adus Yemenul în starea de acum? Nu au murit zeci de mii de oameni? Arabia Saudită să dea mai întâi socoteală pentru acest lucru. Yemenul este distrus. Daţi socoteală pentru aceasta. Nu aveţi dreptul să spuneţi nimic despre lupta pe care noi o ducem împotriva organizaţiilor teroriste. Nici tu, Egiptule, nu poţi spune nimic. Tu ai ucis democraţia. Tu l-ai omorât pe Morsi, ales preşedinte cu 52%. Nici nu i-ai permis familiei să îl îngroape, aşa criminal eşti. Incoerenţele regimului /sirian/ ne-au îngreunat munca. Nimeni nu poate pune la îndoială dragostea noastră pentru poporul sirian.

Problema noastră sunt organizaţiile teroriste ISIS, YPG/PYD. Noi nu avem o problemă cu fraţii noştri kurzi. Hei, Uniune Europeană, revino-ţi! Dacă voi consideraţi că operaţiunea noastră de acum este o acţiune de cotropire, atunci situaţia nu este simplă şi avem o problemă. Deschidem graniţele şi vă trimitem 3,6 milioane de refugiaţi".

"L-am avertizat pe Assad"

"L-am avertizat pe Assad, opţiunea regimului a fost să folosească forţa. Ne confruntăm cu un om care îşi omoară propriul popor. Sunt lideri care se întreabă cine va veni dacă pleacă el... În urma războiului, 12 milioane de sirieni şi-au părăsit casele. Jumătate din ei au fost nevoiţi să fugă din ţară. Am găzduit în ţara noastră aproape patru milioane de sirieni. Nu aveţi neobrăzarea să spuneţi că 'Noi avem ceva cu kurzii'. Oare câţi sirieni au primit ţările arabe şi europene care ne critică? Aşteptăm răspunsul la aceste întrebări.

Nimeni nu vrea să se întoarcă în zonele controlate de organizaţiile teroriste. Am explicat aliaţilor noştri care patronează organizaţia teroristă că suntem hotărâţi. La baza acestei lupte, la baza acestei operaţiuni transfrontaliere se află determinarea noastră de a împiedica formarea unui stat terorist în sudul frontierei. Noi asta încercăm să facem. Nu vom permite acest lucru".

"Mă adresez NATO"

"Nu au fost luate măsurile pe care le aşteptam de mult, se recurge la tactica votului. Este clar că o organizaţie folosită pe bani nu va avea autoritate. Mă adresez membrilor NATO. În primul rând Statelor Unite. Noi suntem Turcia. Noi suntem un stat membru NATO. Ei cunosc foarte bine articolul 5. În timp ce aceste organizaţii teroriste atacau Turcia, membru NATO, nu aţi spus nimic. Sunteţi membri ai NATO. Una dintre ţările care şi-au îndeplinit angajamentele faţă de NATO este Turcia. Nu veţi abandona Turcia pentru o organizaţie teroristă, nu e aşa? Nu putem accepta acest lucru. De aceea, trebuie să facem ce este necesar. Am avut răbdare să se rezolve aceste probleme. Până la urmă nu am găsit această soluţiei decât să ne tăiem singuri cordonul ombilical".