Un nou mecanism de transfer al pacienților mari arși în centre din străinătate a fost pus la punct după un an de discuții în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Sănătății, care îi cuprinde și pe supraviețuitorii de la Colectiv. "În lipsa unui astfel de mecanism, improvizațiile și hazardul au produs, de-a lungul anilor, nu numai la Colectiv, foarte multe victime care ar fi putut, poate, să fie salvate", atrag atenția supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv.

Pacienti mare ars (Arhiva)Foto: AGERPRES

După luni de dezbateri, a rezultat un proiect de ordin de ministru care precizează pașii pe care instituțiile abilitate din sistemul public de sănătate trebuie să-i facă pentru ca pacienții din țară care au suferit arsuri grave – pacienții mari arși – să ajungă cât mai rapid în unități spitalicești capabile să-i trateze în condiții de maximă siguranță și să le ofere șanse cât mai bune de supraviețuire.

"În lipsa unui astfel de mecanism, improvizațiile și hazardul au produs, de-a lungul anilor, nu numai la Colectiv, foarte multe victime care ar fi putut, poate, să fie salvate", atrag atenția supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv.

În cazul în care puținele paturi pentru mari arși din România nu sunt libere (iar aceste paturi nu pot trata arsurile decât până la un anumit nivel de complexitate, definit de OMS 476/2017), pacienții vor fi transferați automat în străinătate.

Ideea centrală a mecanismului este crearea unui sistem rapid de decizie și o stabilire clară a responsabilităților unităților spitalicești, a medicilor, a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.) din Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne (prin Departamentul pentru Situații de Urgență - D.S.U., departament abilitat legal și pentru coordonarea transportului asistat medical interspitalicesc), potrivit supraviețuitorilor din clubul Colectiv care au participat la elaborarea mecanismului.

Printr-un număr minim dar optim de pași și o birocrație minimală se obține un timp cât mai scurt până la plecarea pacientului dintr-un spital de urgență județean sau din București, unde este adus inițial de la locul accidentului/incendiului, către un centru de arși, element esențial pentru ca pacientul ars să aibă șanse reale de supraviețuire și vindecare.

Mecanismul are următorii pași:

1. În maxim două ore de la admiterea în spitalul de urgență, la solicitarea medicului curant, se întrunește comisia medicală pentru analiza solicitării de transfer în străinătate care e formată din patru membri: medicul curant al pacientului, medicul din linia de gardă ATI, medicul din linia de gardă chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, și un medic de medicină de urgență cu competență în misiuni de transport cu unități de terapie intensivă mobilă.

2. Comisia analizează dosarul medical al pacientului și stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului într-un centru de arși din străinătate pe baza criteriilor din Anexa 5 a OMS 476/2017.

3. Decizia de transfer se transmite imediat Ministerului Sănătății – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.).

4. C.O.S.U. obține acordul de transfer din partea centrelor de arși partenere din străinătate și comunică imediat decizia către D.S.U. care demarează măsurile necesare efectuării transferului.

5. D.S.U. stabilește transportabilitatea pacientului din punct de vedere tehnic și mijlocul de transport care va fi folosit, pe baza datelor primite de la comisia de evaluare.

6. Decizia de transfer se consemnează în formularul raportului medical necesar completării formularului S2 și se comunică imediat, alături de documentele necesare plății, instituțiilor cu competențe în decontarea tratamentului care urmează a fi efectuat în străinătate.

7. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării formularului S2, conform legislației în vigoare.

8. În cazul în care pacientul nu îndeplinește criteriile de transfer în străinătate, comisia consemnează acest lucru în Foaia de observație și va acorda asistență medicală în continuare conform standardelor de specialitate.

"Cel de-al doilea proiect de ordin de ministru a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Este o formă îmbunătățită a OMS 476/2017, actul normativ care stabilește felul în care sunt tratați pacienții cu arsuri în sistemul public de sănătate din România. La inițiativa grupului de supraviețuitori de la Colectiv a fost cuprinsă în OMS 476 reabilitarea medicală și psihologică. În acest fel a fost creată baza legală prin care CNAS va deconta procedurile de reabilitare medicală, asistența psihoterapeutică, activitatea de ergoterapie/terapie ocupațională, deschizându-se posibilitatea ca unitățile funcționale de arși și viitoarele centre de arși să creeze structura specializată pentru aceste proceduri medicale absolut necesare și să scoată posturile la concurs. De asemenea, OMS 476/2017 a fost completat cu criteriile de transfer în străinătate a pacienților cu arsuri, în condițiile unor accidente cu victimă unică și a unor accidente colective, cu victime multiple", arată supraviețuitorii din Colectiv.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătății, delegația supraviețuitorilor de la Colectiv a prezentat echipei ministeriale și "situația dramatică în care se află în acest moment pompierul erou Mihai Sfetcu, rănit în misiunea de stingere a unui incendiu de pădure în luna aprilie la Eșelnița".

"Pompierul, abandonat de sistemul de siguranță publică pentru care lucra într-un centru de recuperare impropriu și fără competențele minime necesare în recuperarea arșilor - Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie cu sediul în București, în centrul vechi, a ajuns în luna iulie într-o clinică de recuperare medicală din Germania cu ajutorul donațiilor făcute de cetățeni. Din cauza faptului că după reîntoarcerea în România de la Viena, unde a fost salvat inițial după incendiu, Mihai Sfetcu a fost plimbat prin mai multe unități spitalicești din țară, pacientul a contractat infecții nosocomiale foarte periculoase care au dus la decizia medicilor germani din centrul în care se află de a-l transfera într-un centru de arși de la Halle și de a-i amputa două degete, situația sa medicală fiind departe de a se fi ameliorat în acest moment", arată supraviețuitorii din Colectiv.

"Situația dificilă în care se află acest pacient s-a datorat tocmai inexistenței, la nivelul lunii iulie 2019, a unei baze legale care să permită decontarea tratamentului său în străinătate, fapt care a dus la necesitatea sprijinirii sale prin donații. În momentul de față banii adunați sau terminat iar pacientul este nevoit să revină în țară fără a avea posibilitatea să se recupereze într-o unitate spitalicească adecvată. Grupul de supraviețuitori de la Colectiv a făcut o informare asupra cazului iar funcționarii ministeriali, având acum și baza legală, au promis rezolvarea situației", potrivit supraviețuitorilor tragediei din Colectiv.