Două persoane au fost împușcate mortal, miercuri, în apropierea unei sinagogi din orașul german Halle (est), autorul atacului fiind arestat de poliție. Alte două persoane au fost rănite grav în acest atac ce a a vizat o sinagogă, chiar în zi de Yom Kippur, şi apoi un restaurant turc.

Atacatorul de la sinagoga, surprins in imaginiFoto: Captura YouTube

Parchetul antiterorist a anunţat că s-a sesizat în legătură cu ancheta, iar ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a vorbit despre un "atac antisemit", comis probabil de un simpatizant al "extremei drepte". Seehofer a precizat și faptul că atentatul a fost comis de o singură persoană, deşi, într-o primă fază, poliţia a declarat că ar fi vorba de mai mulţi autori şi a lansat căutări în întreaga regiune.

UPDATE 23.00 Poliția germană a anunțat miercuri seară că suspectul reținut în cursul zilei la Halle, la scurt timp după comiterea atentatului antisemit de la sinagogă, este autorul atacului cu armă soldat cu doi morți.

„Persoana arestată este suspectul”, a informat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției locale, confirmând că acesta a fost rănit și a primit îngrijiri.

El nu a precizat natura rănilor suferite, dar în imagini video filmate de un amator și difuzate pe internet se poate vedea cum autorul, un bărbat de 27 de ani potrivit postului public de televiziune german ARD, este rănit pe stradă în urma focurilor trase de poliție.

UPDATE 20.28 Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a vorbit miercuri de un "atac antisemit" comis probabil de un simpatizant al "extremei drepte".

"În starea actuală a lucrurilor, trebuie să plecăm de la principiul că este vorba de un atac antisemit", a spus acesta, într-un comunicat.

UPDATE 19.38 Poliția din Halle a ridicat starea de alertă, localnicii fiind informați că pot ieși din nou pe străzi.

UPDATE 19.30 Statele Unite condamnă „ferm” atacul asupra unei sinagogi în Germania, scrie AFP.

Ambasada americană la Berlin a transmis într-un comunicat: „Condamnăm ferm atacul comis astăzi asupra sinagogii din Halle, în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi din an pentru evrei (...) Este un atac împotriva moastră a tuturor”.

UPDATE 19.20 Atacatorii au încercat să intre intenționat în sinagogă, unde se aflau zeci de persoane, dar au fost împiedicați de măsurile de securitate, a spus un oficial din cadrul comunității evreiești locale.

Măsurile de securitate la intrarea în edificiul religios „au făcut posibilă rezistența la atac”, a declarat Max Pivorozki pentru revista Der Spiegel, precizând că „70-80 de persoane” se aflau în sinagogă în această zi de Yom Kippur.

UPDATE 19.15 Parchetul antiterorist german anunță că s-a autosesizat în ancheta privind atacul armat comis miercuri la Halle, în care cel puțin două persoane au fost ucise.

Această jurisdicție a justificat acest demers prin „importanța deosebită a cazului”, care vizează „infracțiuni violente ce afectează securitatea internă a Republicii Federale Germania”.

UPDATE 17.26 Două persoane au fost grav rănite, prin împușcare, în atacul de la sinagogă și de la restaurantul turc din Halle, a precizat un purător de cuvânt al spitalului universitar din oraș.

"Avem doi răniți grav cu răni prin împușcare. Urmează să fie operați", a declarat Jens Müller.

UPDATE 16.45 Primarul din Landsberg a spus că doi suspecți au furat o mașină și sunt pe autostrada ce duce la Munchen.

UPDATE 15.14 Un al doilea incident armat a avut loc în Landsberg, orășel aflat la 15 kilometri de Halle, scrie revista germană Focus.

Un martor a spus pentru televiziunea n-tv că unul dintre atacatori a tras și câteva focuri de armă și într-o shaormărie din Halle.

UPDATE 14.52 Poliția anunță că a reținut un suspect.

Potrivit ziarului german Bild, focurile de armă au fost trase în fața unei sinagogi. Ziarul citat a scris și că o grenadă de mână a fost aruncată într-un cimitir evreiesc.

Cel puțin unul dintre suspecți purta o uniformă de tip militar și avea mai multe arme, au declarat martori ai incidentului pentru televiziunea publică MDR.

”Potrivit primelor informații, doi oameni au fost uciși în Halle. Au fost mai multe focuri de armă. Presupușii atacatori au fugit cu un vehicul. Îi căutăm în regim de urgență și cerem cetățenilor să rămână în casele lor”, a scris poliția pe Twitter.

Atacul are loc de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a anului pentru evrei.

Operatorul feroviar național Deutsche Bahn a anunțat că gara principală din Halle a fost închisă.