În Rusia se discută construcția unei linii ferate de mare viteză între cele mai mari două orașe ale țării, estimările fiind că trenurile vor circula din 2026 și investițiile necesare ar fi de 23 miliarde dolari, scrie Moscow Times. Rămâne de văzut dacă se va face, mai ales că există deja trenuri ce pot rula cu 250 km/h. Între Moscova și St Petersburg sunt 650 km și cele mai rapide trenuri Sapsan fac 3 ore și 44 de minute. De exemplu, de la Moscova la Tver sunt 167 km și trenurile fac o oră. Trenurile convenționale de noapte fac peste 8 ore.

Tren rus de mare viteza SapsanFoto: Russian Railways

Se discută despre construcția unei linii de mare viteză între cele două orașe care să reducă și mai mult timpul de călătorie, de la 3 ore și 44 minute, la două ore și 10 minute. Din 2009 circulă trenurile foarte rapide Sapsan (produse de Siemens și derivate din trenurile germane ICE 3), iar până în acel an călătoria dintre cele două metropole dura între 8 și 12 ore.

Trenurile Siemens Velaro RUS au câte zece vagoane, 250 metri lungime și capacitate de 600 de pasageri. Pe 7 mai 2009 un tren de test a stabilit recordul de viteză din Rusia, 290 km/h.

Acum, rușii ar vrea să facă linie de mare viteză pe care trenurile să ruleze cu viteze maxime de 320 km/h, iar presa a scris că premierul Medvedev ar fi vrut o cale ferată Moscova - Nijni Novgorod, în timp ce Putin vrea legătura Moscova - St Petersburg.

Între Moscova și Nijni Novogorod sunt 442 km și cele mai rapide trenuri fac 3 ore și 35 de minute. O linie de mare viteză ar reduce timpii la două ore.

Rusia mare un plan mai avansat de linie de mare viteză, între capitală și orașul Kazan, dar au fost multe amânări și, cel mai recent, s-a anunțat că linia nu va fi gata mai repede de 2027, deși inițial se vorbea de 2024.