1 € 1 USD 4,2942joi 09 iul 2020
Versiune
Mobile
sanatate
codinm [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 10:13
-1/3
sanatate - locul 83/141.
cel mai bolnav "sistem" din romania.
haideti sa ne mutam in bulgaria.
chiar asa?
vodatepes [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 10:16
0/2
Din toate domenile cel mai prost stam la sistemul financiar locul 86. Pai bancile nu sunt privatizate? Nu se gasesc la mediul privat? Nu au managementul coordonat de afara? Deci ce sa intelegem ca competitivitatea in sistemul financiar care in majoritate e gestionat de bancile private e de tot raHat ul ? Pai sa dam afara citeva mii sau sa le taiem salarile nu?
sistemul bancar AL ROMANIEI
Habermas [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 10:59
0/0
Deci este vorba de contextul Romaniei, de exemplu, cele mai multe firme din Romania nu sunt bancabile - de ce? Pentru ca traiesc de azi ep maine. De ce? Pentru ca tara este guvernata prost si este un haos; afacerile nu pot functiona in haos. Iar cand doar o minoritate de firme intr-o tara sunt bancabile, de ce ar face o banca efortul financiar inutil sa bage cele mai moderne instrumente bancare? La tarani nu te duci cu lucruri prea sofisticate ca se sperie si baga furca-n ele.

De aia.
locul 72 la pregatire si 83 la sanatate
NOTORIOUS [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 11:01
+2/2
Cam atat de prost stam la capitalul uman. Si partea cea mai proasta este ca in lipsa unor reforme in invatamantul ultimilor 30 de ani, acest capital va scadea in continuare. Ultimul loc in Europa este clar al nostru de mai multi ani, ne vom lupta sa fim fruntasii tarilor din lumea a treia. Multumim PSD si restul coruptiilor ce timp de 30 de ani au furat si devalizat Romania!
Rezultatul guvernarii Romaniei din Bucuresti.
Habermas [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 11:07
0/0
Cand o tara este guvernata dintr-un cuib de hoti ... ha? Competitivitate?

Inca odata pentru cei care gandesc cat caramida din zid ("just a brick in the wall"), poate li se aprinde vreun bec interior la un moment dat (mai stii?):
Toata functionarea unei tari depinde de reperele culturale - adica ce se asteapta in mod automat sa fie modul de a fi si a face in fiecare circumstanta din viata de zi cu zi. Iar aceste repere sunt determinate de matrixul cultural (felurile, modurile si standardele) al locului de unde este exercitata organizarea unei tari, adica din capitala unei tari.

Bucurestiul este si bolnav (deci are nevoie el insusi de ajutor, nu este apt de a function drept capitala) si nici nu are vocatie (nu are acel ceva si nu are clasa), ca sa nu mai zic ca nu are nici caderea morala si nici istorica.

Adevarata capitala a Romaniei este Iasul. Cat institutiile Romaniei raman cele din Bucuresti, Romania va fi la coada Europei. Este clar? Sper.
productivitatea, productie bruta, externalizare
Itsoc [utilizator], Miercuri, 9 octombrie 2019, 11:19
+1/3
In indicele de productivitate/competitivitate intra si valoarea bunurilor produse.
Sa ne imaginam situatia asta:
O firma de mobila franceza externalizeaza productia in Romania si in Ungaria.
In Romania se taie lemnul, se prelucreaza, se aplica matritele iar produsul brut e trimis in Ungaria. Valoarea financiara 100 lei, in Ungaria se vopseste, se finiseaza si se lacuieste, valoarea produsului 150 lei, in Franta se vand cu 150 euro.
Chiar daca salariile sunt mai mari in Vest, profitul net e infinit mai mare decat in Ro.
Un muncitor roman platit cu 1500 de lei care produce bunuri de 4500 de lei va fi mai neproductiv decat un francez platit cu 2500 euro care produce bunuri de 5000 euro. In timp ce romanul produce de 3 ori valoarea salariului sau, francezul produce doar de doua ori insa in termeni bruti, produce mai mult GDP.

Asa se explica de ce toate economiile dezvoltate sunt productive, de ce tarile unde se externalizeaza productia sunt in esalonul 2 si tarile producatoare de materie prima ultimele.
Aia in Angola care scot metale rare din pamant sunt platiti cu 100 euro ca sa scoata pamant din mina la preturi infime, pamantul ala e procesat in alte tari ca sa obtina uraniu si sa-l vanda la preturi de 100 de ori mai mari.

In concluzie, ce arata asta e ca Bulgaria a inceput sa produca mai multa valoare decat Romania unde IT-ul inca trimite linii de cod brute in Vest iar aia le pun cap la cap pentru francezi. Francezul plateste romanul cu 2000 de euro insa vanzand produsul finit, francezul face 10.000 pe cap de angajat.
comenteaza
Cookie Settings