Filiala din Televiziunea publică a Mediasind, sindicat al ziariștilor, a anunțat joi că a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte mai multe plângeri și denunțuri penale, "solicitând cercetarea eventualelor fapte de corupție atribuite conducerii" SRTv. Organizația reclamă presupuse abuzuri în serviciu legate de relația cu sindicaliștii, cheltuielile cu Cerbul de Aur 2018 și alte cazuri ajunse în atenția Parlamentului în ultimul an, contracte cu avocați externi, concursuri "cu dedicație".

Cladirea TVRFoto: TVR
  • UPDATE TVR a reacționat cu o serie de precizări în care afirmă că acuzațiile Mediasind s-ar baza pe "informații neadevărate" care "nu sunt susținute de niciun document sau poziție oficială a vreunei autorități". Poziția TVR, mai jos

Ce reclamă Mediasind:

  • un presupus abuz în serviciu legat de faptul că reprezentanții sindicatului nu au fost acceptați să participe la o ședință a Consiliului de Administrație, întrucât participarea ar fi "nelegală". Sindicatul spune că accesul reprezentanților săi a fost într-o primă fază "blocat de jandarmii instituției, aceștia susținând că au primit ordin de la cabinetul" președintelui-director general Doina Gradea.
  • un presupus abuz în serviciu pentru discriminarea acestui sindicat în raport cu alte organizații, despre care sindicatul - care încearcă, fără succes până acum, să devină reprezentativ la nivel de instituție - susține că ar fi "apropiate/controlate de către actuala conducere"
  • un presupus abuz în serviciu "în cazul încălcării, în mai multe cazuri, de către conducerea SRTV, a prevederilor HG nr 714/2018 privind drepturile personalului instituțiilor publice în cazul delegărilor și detașărilor".
  • un presupus abuz în serviciu "prin nerespectarea transparenței decizionale, a prevederilor Legii nr. 544/2001 și a prevederilor Ordonanței nr. 26/2012 care interzic expres instituțiilor publice să achiziționeze servicii juridice dacă au înființate compartimente de profil. Pe rolul Tribunalului București există mai multe cauze privind nerespectarea de către conducerea TVR a legii privind informațiile de interes public, printre care se află și cea privind contractele încheiate cu diverse case de avocatură."
  • un presupus abuz în serviciu legat de Cerbul de Aur și de alte cheltuieli pentru care conducerea TVR a ajuns în atenția Parlamentului. Mai precis, un presupus abuz "în cazul cheltuielilor discreționare privind organizarea Festivalului Cerbul de aur – ediția 2018 și a altor evenimente, precum și în cazul folosirii în interes propriu a bunurilor instituției. Șapte membri ai Consiliului de Administrație au reclamat Comisiilor de Cultură ale Parlamentului lipsa de transparență a președintelui – director general SRTV în cheltuirea banilor publici. În data de 20 februarie 2019, Camera Deputaților a votat în plen constituirea unei comisii de anchetă pentru cercetarea acestor cheltuieli, dar activitatea acestei comisii a fost blocată din interese politice."
  • un presupus abuz în serviciu "în ceea ce privește organizarea unor concursuri de angajări cu „dedicație”, fără participarea reprezentanților organizației sindicale, sau angajări suspecte a unor membri CA."
  • un presupus abuz în serviciu "în ceea ce privește pierderea unor contracte privind organizarea unor evenimente–etalon pentru Televiziunea Română, cum ar fi Festivalul George Enescu, sau diverse evenimente sportive etc. în favoarea unor grupuri de interese și entități private".

Detalii - În anunțul Mediasind

Este vorba despre aceeași organizație sindicală care, la începutul lunii, a anunțat o "grevă prin exces de zel" împotriva "abuzurilor conducerii" TVR.

Cum contestă TVR acuzațiile Mediasind, într-o poziție transmisă HotNews.ro:

  • "Aspectele prezentate sunt informaţii neadevărate care nu sunt susţinute de niciun document sau poziţie oficială a vreunei autorităţi;
  • Semnalarea unui pretins abuz în serviciu este o acuză extrem de gravă care, după ce se va dovedi a fi un demers întreprins cu rea-credinţă, va oferi posibilitatea persoanelor vizate să acţioneze pentru apărarea drepturile lor împotriva celor care au promovat aceste informaţii neadevărate cu intenţia clară de a prejudicia Societatea Română de Televiziune.
  • Punctual, faţă de acuzele menţionate în comunicatul remis astăzi de Mediasind, precizăm că dialogul social în cadrul SRTv se desfăşoară în parametri normali, dovadă fiind Contractul Colectiv de Muncă încheiat anul trecut şi care este valabil până la sfârşitul acestui an. Mai mult, dialogul social, conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, este definit ca procesul voluntar prin care partenerii sociali se informează, se consultă şi negociază în vederea stabilirii unor acorduri în probleme de interes comun. Partenerii sociali sunt definiţi ca sindicate sau organizaţii sindicale ori organizaţii patronale, precum reprezentaţii autorităţilor administraţiei publice care interactionează în procesul de dialog social. Or, Sindicatul Român al Jurnaliştilor, constituit la nivelul Agerpres, nu face parte, în accepţiunea legii şi în interpretarea dată acesteia de Ministerul Muncii, din niciuna dintre categoriile enunţate.
  • De asemenea, pretinsele încălcări ale HG nr. 714/2018 privind drepturile personalului din instituţiile publice nu se susţin, actul adiţional încheiat cu SPUSTv - sindicatul reprezentativ la acel moment şi cu care SRTv a negociat şi încheiat CCM în vigoare -, nu reprezintă nicio încălcare a actului normativ indicat, ci o aliniere a prevederilor CCM în spiritul aplicării HG 714/2018.
  • Reamintim că, în urma raportărilor financiare anuale, SRTv a înregistrat profit net pentru exerciţiul financiar 2018, lucru care nu s-a întâmplat de foarte mulţi ani în Televiziunea Română.
  • Faţă de acuzele conform cărora SRTv a încălcat prevederile OUG nr. 26/2012, precizăm că SRTv nu intră sub incidenţa acestor prevederi legale."