​Involuția producției industriale din România are ca principală cauză declinul comenzilor externe, majoritatea economiilor din care provin partenerii noștri comerciali fiind în perioadă de creșteri foarte mici sau chiar de contracție economică. Producția industrială din iule a scăzut cu 3%, iar pe ansamblul primelor 7 luni reculul a fost de 0,9%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică.

HotNews.roFoto: Hotnews

În luna iulie 2019, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,9% ca serie brută şi a scăzut cu 3,3% ca serie calculată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 3,0% ca serie brută şi cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada 1.I – 31.VII.2019, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2018, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,9%, respectiv cu 1,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,0%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-7,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,8%) și industria prelucrătoare (-2,5%).

În perioada 1.I – 31.VII.2019, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2018, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-1,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,1%) și industria prelucrătoare(-0,8%).