​Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat joi dimineață la Curtea de Apel București, fiind prima sa apariție publică de la întoarcerea din Costa Rica, la începutul lunii iulie. Ea a venit la instanță ținându-se de mână cu iubitul ei, Adrian Alexandrov. Elena Udrea a venit la Curtea de Apel pentru procesul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani. La termenul de joi, procesul a fost din nou amânat, de această dată pentru 15 octombrie.

Elena Udrea la Curtea de ApelFoto: Captura YouTube

"Vreu să îmi demonstrez nevinovăția pentru că s-au schimbat multe într-un an si jumătate (...) Voi veni la toate termenele de judecată", le-a spus Udrea jurnaliștilor, la sosirea la Curtea de Apel. Întrebată de ce s-a întors în România, ea a răspuns: "Întotdeauna am vrut să stau acasă".

Udrea a fost rezervată în declarații, invocând că întârzie la proces.

Prezența sa la Curtea de Apel a fost de scurtă durată, pentru că magistrații au dispus o nouă amânare a procesului. Elena Udrea a fost la fel de rezervată în declarații și la ieșirea de la instanță, spunându-le jurnaliștilor că, așa cum a tăcut toată vara, o va face și acum.

"Da, sunt multe întrebări, dar nu vreau să răspund. (...) Am alte lucruri de făcut, îmi este bine așa. Nu îmi este teamă, dovadă că sunt aici. Știe toată lumea de ce am plecat din Costa Rica. (...) Responsabilitățile pe care le am acum sunt mai mari decât cele doar pentru mine", a declarat Elena Udrea. Ea a mai spus că se bucură foarte mult pentru că s-a putut întoarce în țară și că se va prezenta la toate termenele din proces.

"Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre normalitate în țara aceasta, inclusiv în justiție. Pot să spun că lucrurile ușor-ușor vor intra în logica lor de normalitate", a mai afirmat fostul ministru.

Întrebată ce face fetița, Eva Maria, Elena Udrea a spus că se pregătește pentru botez. De asemenea, întrebată dacă fostul președinte Traian Băsescu va fi nașul fetiței, fostul ministru al Turismului a răspuns: „Nu este naș (Băsescu – n.r.)”.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea își anunța revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă. Avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că Udrea nu mai are niciun dosar care i-ar putea pune în pericol libertatea. Elena Udrea se afla în Costa Rica de la începutul anului 2018. Ea a fost arestată în octombrie anul trecut (odată cu Alina Bica) în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Udrea și Bica au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători.

O nouă amânare a procesului

La termenul de joi, procesul a fost amânat pentru 15 octombrie, judecătorul nou desemnat anunțând că atunci va fi analizat și înscrisul secret de serviciu transmis de SRI în acest dosar.

La Curtea de Apel București, au fost prezenți atât fostul ministru al Turismului Elena Udrea, cât și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, jurnalistul Dan Andronic și Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Claudia Jderu, noul judecător din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, a hotărât, la termenul de joi, amânarea procesului pentru 15 octombrie, pentru că unii dintre inculpați au anunțat că nu au avocați pentru apărare, potrivit Mediafax. La următorul termen din proces, va fi analizat și înscrisul secret de serviciu transmis de Serviciul Român de Informații în dosar.

"Ne așteptăm să nu întâmpinăm astfel de incidente cu frecvența pe care am întâmpinat-o. Au fost depășite termenele de recomandare. Ne așteptăm ca acum să fim în măsura să discutăm cereri de probatorii și lămurirea documentului secret de serviciu aflat la instanță. Acest termen a fost acordat, deși ședința completului era marțea viitoare. Punem în vedere inculpatului să facă dovada imposibilității de prezentare. Dacă se va repeta, procedam noi la a asigura și vom desemna apărător din oficiu dacă cel ales nu o poate face. Încuviințăm cererea de amânare a lui Ioan Silviu Wagner. Marți dăm citire actului de sesizare, discutăm înscrisul secret de servciu al SRI, audiem inculpații și cererile de probatorii", a spus judecătorul.

Unul dintre avocați a anunțat că nu se va putea prezenta marți, prin urmare termenul a fost amânat pentru data de 15 octombrie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată în 2017 pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

"În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", arăta DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”.

"Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale", arată DNA.

În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.