1 € 1 USD 4,2484vineri 22 oct 2021
Versiune
Mobile
Ambasada la Kabul
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:02
+4/14
Întreb ca un necunoscător în ale diplomației, deci nu mi-o luați în nume de rău, doar vreau să învăț, atât.
De ce avem noi ambasadă în Afghanistan ? Care sunt interesele României în această țară ? În afară de participarea militară în cadrul NATO, care mă gândesc că se poate face și în absența unei reprezentanțe diplomatice.
Dacă e cineva care cunoaște (nu doar își dă cu părerea), îi mulțumesc anticipat.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:04
-13/17
Avem ambasadă și în Iran
trotuar [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:11
+4/6
Pe timpul lui Ceaușescu prezența României atât în țarile arabe cât și în Israel a făcut ca România să fie implicată în medierea procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Pe lângă potențialul diplomatic avem și niște exporturi relativ micuțe de aproximativ 10 mil. dolari/an în Afganistan.
dar in Siria ce interes avem?
bancher [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:13
-6/14
Ca si acolo avem ambasada, care inca functioneaza.
Raspunsul e simplu: unde sunt americanii, hop si noi, poate, poate or ridica vizele.
Ca ai nostri mor pe capete, si vizele nu se ridica, e alta discutie.
dupa
victor L [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:30
0/2
ce vei primi un raspuns pe care, de fapt, ar trebui sa il stii, vei intreba dece e nevoie sa avem trupe in Afganistan?
...democrație...
baligosul [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:40
-4/8
Am livrat și noi ceva deocrație în Afganistan, precum Amerikia Imperialia ?? Ori doar trupe de ocupație...Tot ca Anerikia Imperialia.
Întrebarea nu era pentru dvs.
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:27
+3/3
Am precizat în comentariul meu că aș avea nevoie de o opinie de la un cunoscător, nu de la cineva care își dă cu părerea. Dacă tot ați făcut-o, o pot face și eu.
Asta cu „pe timpul lui Ceaușescu eram bine și cu arabii și cu evreii” o tot aud, dar oare mai e valabilă ? Părerea mea e că nu. România o fi fost relevantă în regiune pe vremea lui Ceașcă, bun amic și creditor generos cu de-alde Ghadafi, Assad și ayatolahii, de la care n-am mai văzut și nu vom mai vedea banii înapoi. Dar azi ?... Ați auzit pe cineva să mai menționeze România ca factor de mediere în regiune ? Eu nu. Deci argumentul ăsta nu ține apă.
Iar argumentul cu 10 mil. $ pe an exporturi în Afghanistan (care de fapt sunt sub 9 milioane) e iarăși ridicol. Probabil că cifra e doar cu puțin mai mare decât costurile de menținere a ambasadei într-o țară ca A. Nu cred că ai nevoie de ambasadă ca să faci niște exporturi pricăjite, de 0,0...% din PIB-ul țării. Vă pot da o listă întreagă de țări unde România are exporturi mai consistente ca în A., fără a avea ambasadă: Yemen, Bahamas, I-le Marshall (!), Gibraltar, Taiwan, Noua Zeelandă, Kosovo, Islanda etc. (sursa aici: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23088456-harta-interactiva-cat-exporta-romania-lume-cat-importa-din-fiecare-tara-vezi-state-balanta-export-import-negativa.htm)
N-are treabă cu americanii
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:32
0/2
Aceste ambasade de prin Orientul Mijlociu funcționează de pe vremea lui Ceașcă, frate de cruce cu clanul Assad și cu alți satrapi din zonă. Cum, după 90, aproape nimic nu s-a schimbat în Ministerul de Externe (vezi longevitatea unuia ca Meleșcanu în postul de ministru de externe, sub diverse guverne), normal că și ambasadele funcționează bine-mersi, în virtutea inerției. Nu am deschis aceste ambasade ieri-alaltăieri, de când suntem la cataramă cu americanii.
Nu știu răspunsul, doar îl bănuiesc
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:37
+1/1
...dar bănuiala mea poate e neîntemeiată, de aceea am cerut opinia unui cunoscător (pe care probabil o voi mai aștepta mult și bine).
Bănuiala mea e că acea ambasadă (ca și altele) e un os de ros, o sinecură pentru câte unii cu pile bazate prin MAE. Din păcate, pentru unii sinecura se termină prost, ca pentru diplomatul ucis în atentat, Dumnezeu să-l odihnească.
Cu trupele e altceva, înțeleg rostul unui angajament militar alături de aliații NATO.
Pentru ca tara respectiv nu ne este dusman
Ord [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:02
+1/3
si daca contribuim cu 0,000001 la binele poporului respectiv este un plus. Normal este sa stai langa o tara si cand trece prin monente dificile in istoria ei, nu numai cand este bine. Ambasadorul, consulatul nu are relatii numai cu cetatenii proprii, ci si cu autoritatile de acolo, ajutand cumva in refacerea relatiilor diplomatice, economice etc. In teorie.
Diplomat sau agent de paza?
Inapasevedeinvers [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:02
0/0
A murit in actiune, ca aparator, sau ca i-a cazut o piatra in cap in urma exploziei ori de un glont ratacit?
Nicaieri nu se descrie concret in ce fel a fost implicat.
Din povestea unui "expert in alegeri" rezulta ca aia au lovit la "pont" dar ... care-i pontul?
Ca aia au facut un mare crater si o mare gaura si au tras la intamplare (evident scopul primar de aface pagube cat mai mari, materiale si umane), asta apare de mai multe ori.
stalin
Toni_Romania [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:06
+1/3
Asa zicea si Stalin de ofiterii romani care dupa 45 luptau contra ocupatiei rusesti in Fagaras: teroristii romani.
Poate că mai e de actualitate
trotuar [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:13
+3/3
"Dar azi ?... Ați auzit pe cineva să mai menționeze România ca factor de mediere în regiune ? Eu nu."

Ambasada României în Siria e singura din UE. De fapt asigură servicii consulare pentru cetățenii din Australia, Canada, Franța, Portugalia, Moldova și altele (la cererea statelor respective).

Returnarea unei decorații primite de Asad din partea Franței pentru Legiunea de onoare (după ce i-a fost retrasă din partea Franței iar Asad a returnat-o) a fost făcută prin intermediul Ambasadei României. Dacă se vor începe niște negocieri cu UE ambasada României va fi începutul.

Dacă doriți comentarii numai de la experți de experți cred că acest forum nu este locul indicat pentru întrebare. Un expert în diplomație și cu cunoștințe extensive de relații externe nu își va pierde timpul răspunzând la astfel de întrebări pe forumuri anonime.
Nope, nu ai dreptate
bancher [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:37
+1/3
Omiti niste amanunte: dupa izbucnirea razboiului, cam toate tarile democratice si-au retras ambasadele din zonele respective.
A izbugnit razboul din Irak, toate ambasadele s-au retras, ai nostri au ramas (am avut un ambasador de exceptie, in persoana d-lui ambasador Stuparu) . A izbugnit razboiul in Afganistan, cam toate ambasadele s-au retras, ai nostri au ramas. A inceput razgoiul in Siria, toti si-au retras ambasadele, a noastra a ramas pana in ziua de azi (in ciuda bombardamentelor ,e tot acolo).
In schimb, nu avem ambasade cu Africa de Sud (de unde am putea obtine ceva profit din schimburile comerciale).
Ambasadele sunt acolo nu pentru ca erau de pe vremea lui Ceasca, ci pentru ca nu au fost retrase. De ce?
Sa ne spuna analistii de politica externa.
Nici Africa de Sud nu ne este dusman,
bancher [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:38
-1/1
si nu avem ambasade cu ea....si aia chiar au bani.
da, dar teroristii romani (de fapt partizani)
bancher [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:40
+1/1
nu puneau bombe in spitale, in scoli si in ambasade, nu atacau comvoaie umanitare si nu omorau fetite pe motiv ca nu au bazmaua pe cap cand merg la scoala.
E o mare diferenta...
Plus
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:46
0/0
Apreciez maxim că ați luat o afirmație colaterală de-a mea și ați venit cu precizări interesante. Un plus de la mine pentru asta.
Și totuși:
- situațiile pe care le prezentați nu schimbă faptul că, momentan, România e cel mult un prestator de servicii în Siria, nu un „factor de mediere”, cum ați afirmat. N-aș vrea însă să se înțeleagă că pun sub semnul întrebării utilitatea ambasadei în Siria doar pentru faptul că nu suntem un factor de mediere. Iar în ce privește „dacă și cu parcă”, UE și cu Siria, hai să trăim și să fim sănătoși până atunci.
- Eu vorbeam de ambasada în Afghanistan, nu în Siria. În continuare nu-i văd utilitatea.
Scuze, bateți câmpii
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:07
+1/1
Avem ambasadă în Africa de Sud. Ba chiar și consulat la Cape Town. Detalii aici: http://www.mae.ro/romanian-missions/3155#746

Cum se zice pe românește - fake news !
Bine
Ord [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:31
0/0
si acum ce trebuie sa-ti raspund? Oricum nu vei fi multumit ca tu nu esti aici pentru asta.
Bunul samaritean
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:32
0/2
Nu înțeleg foarte clar care e modalitatea prin care existența unei ambasade, a României în particular, într-o „țară care trece prin momente dificile în istoria ei” face să „contribuie cu 0,000001 la binele poporului respectiv”. Dacă sunteți bun, puteți să-mi explicați ? Eventual chiar pe cazul Afghanistanului, sau poate pe al Coreii de Nord, cum doriți.
În altă ordine de idei, sunt nefericit de multe țări pe lumea asta care o duc greu. În unele avem ambasade, în altele nu. Haiti, Yemen, Zimbabwe, Venezuela, Sierra Leone, Somalia, Cuba, Siria, Nicaragua, Guatemala, Eritrea, Libia, Coreea de Nord, R.D. Congo, Malawi șamd, etc, usw... Cu ce ajută ambasadele României popoarele din țările unde acestea există ? Cu ce ar putea ajuta înființarea lor în celelalte ? Cu ce bani le întreținem, de unde îi luăm ? Nu cumva i-am lua dintr-o zonă unde acești bani ar putea contribui cu ceva mai mult de 0,0000001 la binele poporului român ?
Nu este colaterală de loc
trotuar [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:50
0/0
Orientul mijlociu este o situație complexă și foarte divizată.

O ambasadă nu se creează/desființează precum aprinzi/stingi becul. Creearea unor relații de încredere durează ani de zile, de fapt zeci de ani iar pierdea încrederii poate fi aproape instantă.

"Prestatorul de servicii" trebuie respectat de ambele părți pentru a avea succes. În cazul unei medieri el este cel în care ambele părți au încredere și are continuitate.

Ați dat multe exemple de "țări" diverse cu care avem relații economice și nu avem ambasadă. Să tăiem Insulele Marshall, Bahamas prima dată căci ele de fapt sunt mai mult paradisuri fiscale sau țări de convenință pentru vase comerciale. Gibraltarul se exclude la fel, nu există nici o ambasadă acolo, Taiwan are doar ambasade din lumea a 3-a mică, nici măcar SUA nu are ambasadă acolo (oficială). Yemen nu știu ce să zic.

Kosovo nu este recunoscut de România deci nici-o șansă de ambasadă acolo, Islanda și Noua Zeelandă au ambasade aproape Danemarca respectiv Australia cu consuli onorifici în ambele țări. Ținand cont de numărul de români poate ar fi trebuit deschisă o ambasadă directă în Noua Zeelandă.

Din toate țările menționate Afganistanul are cea mai mare populație 35 milioane iar Yemenul 28 milioane. Cu toate problemele de acolo au un potențial economic major. Dacă închizi ușa acum va dura ani buni de zile să o deschizi din nou și nu știi cine a mai intrat între timp.
Ideea discutiei era
Ord [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:04
0/0
retragerea ambasadei din Afganistan. Cu ce ajuta? Poate ca ajuta trimitand un singur student din acele tari sarace sa invete la o facultate din Romania. Multumit de acest 0,0000001?
Kosovo
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:48
0/0
Ați pus vigulița sub Ț. România nu recunoaște Kosovo și nici Taiwanul, deci evident că nu avem ambasade în aceste țări. Și cu toate astea avem relații comerciale decente. Cum se face ?

Dați-mi voie să mă îndoiesc teribil, la limita ruperii, de „potențialul economic major” al Afghanistanului în următorii 20-30 de ani. Nu știu pe ce vă bazați, având în vedere istoria ultimilor vreo 40 de ani și complicatul peisaj etnic, religios și politic din țară.

Dacă mă mai întărâtați mult, o să deschid un hashtag în pas cu moda pe feisbuc - #vremspitalenuambasade :)))
Nu
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:51
0/0
Studenții lor merg în Pakistan să studieze Coranul, în caz că n-ați observat :)
comenteaza