Confirmată în extremis de Parlamentul European, germana Ursula von der Leyen lucrează la compunerea noii sale comisii, un exercițiu “delicat”, deoarece trebuie să se descurce cu cerințele partidelor politice pentru a obține învestitura lor în octombrie, potrivit La Libre, citat de Rador.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Ea se va afla în fruntea unei echipe de 26 de membri - și nu 27 – din cauza divorțului așteptat pe 31 octombrie de Regatul Unit, dar îi mai lipseau șase candidați înaintea pauzei de pe 15 august pentru a începe să atribuie portofoliile.

Franța, Italia, Belgia, Croația, Portugalia și România au termen până pe 26 august, dată limită impusă de Consiliul European, pentru a-și desemna reprezentanții.

“Necunoscută va fi Italia”, a declarat anturajului ei președinta. Ursula von der Leyen a mers la Roma la începutul lui august, dar destrămarea coaliției guvernamentale cu Mișcarea 5 Stele decisă de șeful Ligii, Matteo Salvini, vicepreședinte al Consiliului, complică desemnarea noului comisar italian.

Dna von der Leyen are nevoie să cunoască numele și calificările tuturor candidaților pentru atribuirea portofoliilor. Parlamentul trebuie apoi să-i audieze în septembrie și procesul se va încheia prin votul de învestitură al noului executiv de la Bruxelles pe 22 octombrie, în sesiunea plenară de la Strasbourg.

12 bărbați și 8 femei au fost deja desemnați, potrivit unui bilanț făcut de AFP pe baza anunțurilor oficiale.

Șapte sunt membri ai Partidului Popular European (PPE – dreapta) ca și dna von der Leyen: Johannes Hahn (Austria – fost comisar), Mariya Gabriel (Bulgaria - fost comisar), Stella Kyriakidou (Cipru - nouă), Margaritis Schinas (Grecia - nou), Laszlo Trocsanyi (Ungaria, nou), Phil Hogan (Irlanda, fost comisar), Valdis Dombrovskis (Lettonia - fost comisar).

Șapte sunt membri ai partidelor social-democrate: Jutta Urpilainen (Finlanda - nouă), Nicolas Schmit (Luxemburg - nou), Helena Dalli (Malta - nouă), Frans Timmermans (Olanda, fost comisar), Măros Sefcovic (Slovacia - fost comisar), Josep Borrell (Spania - nou), Ylva Johansson (Suedia nouă).

Trei sunt membri ai familiei liberale: Vera Jourova (Republia Cehă - fost comisar), Margrethe Vestager (Danemarca - fost comisar), Kadri Simson (Estonia - nouă).

Candidatul lituanian Virginijus Sinkevicius este din partea Verzilor, slovenul Janez Lenarcic este independent și polonezul Krzysztof Szczerski este membru al PiS, componentă a dreptei eurosceptice în Parlamentul European.

“Candidații desemnați nu vor fi neapărat noii comisari”, au amintit pentru AFP persoane din anturajul noii președinte care îi va succeda lui Jean-Claude Juncker pe 1 noiembrie.

Ursula von der Leyen poate cere guvernelor să desemneze o altă personalitate înaintea audierilor și Parlamentul European poate respinge anumiți candidați după audieri.

Jean-Claude Juncker a declarat recent că a refuzat șase candidați în timpul constituirii Comisiei și Parlamentul l-a constrâns apoi să-și remanieze echipa în 2014 pentru a-i acorda învestitura.

Încă cinci femei

Dna von der Leyen s-a angajat în fața Parlamentului European să-i prezinte o comisie care să respecte paritatea bărbați-femei. Ea ar putea reuși cu ultimele șase nominalizări, dacă cinci guverne desemnează femei.

Franța va trebui să facă o asemenea alegere. Candidata ar trebui să aibă un profil politic cu o experiență de conducător de întreprindere, ca miniștrii Florence Parly, Emmanuelle Wargon sau Brune Poirson, ale căror nume circulă la Bruxelles.

Formarea noii comisii este un exercițiu “complex și delicat politic”, deoarece statele au mari ambiții și mulți cer portofolii, cele mai prestigioase, subliniază unul din colaboratorii președinției.

Aleasă de Consiliul European, dna von der Leyen a fost confirmată în iulie cu o majoritate foarte strânsă în Parlamentul European, un semn de neîncredere de care ea trebuie să țină cont pentru a obține învestitura echipei sale.

Marja ei de manevră este limitată, deoarece șefii de stat și de guvern i-au impus deja doi vicepreședinți, socialistul olandez Frans Timmermans și liberala Margrethe Vestager, două figuri ale precedentei Comisii, și au cerut ca responsabilități importante să le fie încredințate după ce au fost respinși în cursa pentru președinție.