Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL, spune că susține propunerile anunțate de Gabriela Firea în privința accesului mașinilor în București, chiar dacă primarul general ”pune carul înaintea boilor”. Ciucu anunță și că va propune un amendament la proiect prin care încasările din aceste viniete să fie folosite doar pentru măsuri de mobilitate urbană și calitatea aerului.

Ciprian Ciucu în studioul HotNews.ro Foto: Adi Iacob / HotNews

”Sunt genul de măsuri cu caracter restrictiv care se iau la sfârșit, după ce ai creat alternativele: (1) transport comun decent și de încredere, (2) transport alternativ, (3) parcări la intrarea în oraș, (4) șosea de centură ș.a.m.d. Este vorba de acele măsuri mai complicate, mai grele, proiecte de infrastructură care nu au fost și nu sunt la îndemâna acestui primar incompetent.

Cu toate acestea, voi susține aceste propuneri, chiar dacă pune carul înaintea boilor, pentru că situația este extrem de periculoasă pentru sănătatea bucureștenilor și suntem în infringement pe calitatea aerului. Urmează ca noi să facem de la anul lucrurile cum trebuie făcute, în ordinea lor logică.

P.S. Și încă ceva: voi propune un amendament prin care sumele colectate să fie utilizate special pe măsuri de mobilitate urbană / calitatea aerului. Asta ca să nu trimită iar pensionarii la mare sau să toace acești bani pe alte concerte și festivaluri!”, scrie Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în oraș. Mașinile non -euro, Euro 1, 2, indiferent de județul unde sunt înmatriculate, nu vor avea deloc acces în zona centrală a orașului. Pentru autovehiculele din țară precum si înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/luna si 900 lei pe an. Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor.