​Departamentul de contraspionaj al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a detectat numeroase încercări de racolare a unor militari ucraineni de către serviciile secrete ruseşti şi de către aşa-numitul 'Minister pentru securitatea statului' din autoproclamata republică Doneţk (estul Ucrainei), structură subordonată de asemenea Moscovei, prin intermediul profilurilor de femei din reţelele sociale, a declarat serviciul de presă al SBU, citat de agenţia de presă ucraineană Liga, preluată de Agerpres.

Conflictul din estul UcraineiFoto: Flickr/ Ministry of Defense of Ukraine

Într-un comunicat de presă, SBU a dezvăluit marţi seara că agenţi ai săi au reuşit să deconspire modul în care a fost abordat de FSB comandantul unei unităţi ucrainene aflate în zona de conflict din Donbas în vederea racolării.

'S-a stabilit că printr-o reţea de socializare, controlată de serviciile secrete ruseşti, sub profilul unei femei s-a stabilit un contact cu militarul ucrainean. Pe măsura evoluţiei relaţiei lor virtuale, presupusa tânără a aflat despre serviciul său în cadrul armatei ucrainene. După aceea, ea a încercat să obţină informaţii cu caracter militar şi socio-politic' de la acesta, se menţionează în comunicatul SBU.

Ulterior, FSB i-a propus militarului ucrainean - a cărui funcţie exactă nu este menţionată - să livreze informaţii pentru bani. Acestuia i-a fost promisă posibilitatea de a pleca în Rusia, unde i s-ar oferi o locuinţă, conform textului citat. Militarul ucrainean a raportat despre toate acestea serviciului de spionaj al Ucrainei.

În acest context, SBU atenţionează că acei cetăţeni care comunică de bună voie autorităţilor despre faptul că s-a încercat racolarea lor şi în cazul în care nu au comis fapte care contravin legii şi intereselor statului ucrainean, sunt exoneraţi de răspundere.