Veniturile bugetare: Bulgaria și Polonia au reformat Fiscul, România umblă la taxe și impozite. Statistica europeană arată că România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu excepţia Irlandei, care constituie un caz special, prin creşterea artificială a PIB, după schimbarea raportării rezultatelor unor multinaţionale mutate din Regatul Unit). Și în privința încasării TVA România are rezultate slabe, clasându-se pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de încasare a TVA de aproximativ 36%. Reforma Fiscului, blocată politic în România, este singura soluție pentru a crește sustenabil veniturile la buget, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Hidroelectrica stă pe un munte de bani: are 2,5 miliarde de lei cash la bancă. Depozitele bancare ale Hidroelectrica se ridicau la valoarea de 2,496 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, conform datelor publicate de companie. Suma este cu 800 de milioane de lei mai mare decât cea raportată de companie la finalul anului 2017 și cu peste un miliard peste ce avea la finalul lui 2016. Amintim că Hidroelectrica a avut un an 2018 cu rezultate financiare record, raportând un profit net de 1,97 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la venituri din exploatare de 4,3 miliarde de lei, scrie Economica.net.

Surpriză: Cel mai mare operator telecom din Danemarca mută centrul de comandă al rețelei la București, cu Ericsson. Temeri că serviciile de informații din România pot accesa datele companiilor și ale abonaților. TDC Communications, cel mai mare operator de telecomunicații din Danemarca, va externaliza centrul de comandă al rețelei (Network Operation Centre - NOC) către Ericsson România. Totuși, mutarea centrului de operare și control al rețelei este criticată în presa daneză, având în vedere că autoritățile din domeniul securității IT din Danemarca nu vor mai putea supraveghea angajații care ar putea avea acces la anumite "date sensibile" ale abonaților, potrivit Profit.ro.

VW: Mașinile electrice sunt la un pas de a cuceri piața. Când se va întâmpla acest lucru. Reinhard Fischer, vicepreședinte senior al Volkswagen Group, le-a dezvăluit jurnaliștilor de la Automotive News că mașinile electrice sunt extrem de aproape de punctul în care vor domina piața. Acesta își pune toate încrederea în investiția de 50 de miliarde de dolari a celor de la VW în dezvoltarea de vehicule eco, decizie care va revoluționa producția în acest segment. Fischer susține că în curând vom asista la o scădere dramatică a costurilor de producție a mașinilor electrice, prețul final al acestora urmând să ajungă la același nivel cu al autoturismelor convenționale, potrivit auto-bild.ro.

Ce mall-uri se deschid în acest an, în toată ţara. În primul semestru din 2019 au fost finalizate două extensii ale unor centre comerciale existente, şi anume Sibiu Shopping City şi Tom Shopping Center din Constanţa. De asemenea, am asistat la deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din România în Bucureşti, magazin ce ocupă o suprafaţă de circa 37.000 metri pătraţi, cel mai mare din Europa de Sud-Est. Cel mai mare proiect ce va fi livrat anul acesta este Festival Centrum din Sibiu, centru comercial dezvoltat de NEPI Rockcastle, ce va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.000 metri pătraţi, potrivit Adevărul.

Cine pierde şi cine câştigă din creşterea preţului aurului? Principalii actori: bondurile cu randamente negative, francul elveţian şi petrolul. În ultimele trei luni, preţul aurului a doborât record după record, ajungând la nivelul înregistrat în 2013, peste 1.500 de dolari pe uncie, iar analiştii nu exclud ca valoarea sa să crească încet către cea din 2011, de 1.800 de dolari. Odată cu aurul, creşte şi preţul argintului, războiul valutar e deja declanşat, miza pe francul elveţian începe să crească, iar preţul petrolului scade, aducând cu el perspective de încetinire a comerţului cu materii prime şi încetinirea creşterii economice, potrivit Economica.net.

BCR nu va plăti niciun leu taxă pe active pe primul semestru. A îndeplinit ținta dată de Guvern pentru creșterea creditării, nu și cea pentru reducerea marjei de dobândă. Banca Comercială Română nu va plăti niciun leu la bugetul statului până pe 25 august în contul taxei pe activele financiare aferente primelor șase luni ale anului, deoarece a atins jumătate din una dintre țintele anuale stabilite de lege care permite neplata obligației semestriale. Concret, creșterea soldului creditelor acordate gospodăriilor și societăților nefinanciare a depășit 4%, potrivit Profit.ro.