Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor, iar motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia, spune ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Potrivit acesteia, principala solicitare a românilor din afară este legată de starea infrastructurii.

Magazin romanesc diasporaFoto: Google Maps

Natalia-Elena Intotero a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că, potrivit cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000 de români. Ea a explicat că un număr exact al românilor din afara țării este greu de estimat întrucât mulți dintre ei nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă. Ea a precizat că aproximativ 5,6 milioane se află în diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice.

Intotero a prezentat primele rezultate ale unui chestionar adresat românilor şi ONG-urilor din străinătate, care arată că principala solicitare este legată de starea infrastructurii - drumuri, investiții pentru condiții decente în spitale sau școli.

"Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, a declarat Intotero, citată de Mediafax.

Bugetul alocat de instituție pentru sprijinirea activităților românilor de pretutindeni și a organizațiilor acestora este, în anul 2019, 13.468.000 lei și a fost solicitată majorarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară, a adăugat sursa citată.