Liderul Hezbollahului şiit libanez, sprijinit de Teheran, a apreciat vineri că Israelul nu va rămâne "neutru" în cazul unui conflict între Iran şi Statele Unite, relatează AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Iranul are capacitatea de a bombarda Israelul cu forţă şi cruzime", a adăugat Hassan Nasrallah într-un interviu acordat postului de televiziune al Hezbollah, Al-Manar.

"Atunci când americanii vor înţelege că un astfel de război ar putea şterge Israelul de pe hartă, îşi vor schimba părerea", a mai spus el, după mai multe săptămâni de tensiuni între Statele Unite şi Iran.

"Responsabilitatea noastră colectivă în regiune este de a acţiona pentru prevenirea unui război american contra Iranului", a adăugat el, subliniind că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite nu au niciun interes ca să izbucnească un conflict.

Vineri, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, controlată de democraţi, a adoptat o măsură pentru a restrânge posibilitatea ca Donald Trump să atace Iranul, exprimându-şi îngrijorarea că atitudinea preşedintelui republican ar putea declanşa un război inutil.

O iniţiativă similară a eşuat însă în Senat, în mâinile republicanilor.

Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi ulterior a restabilit sancţiuni severe. Marţi, Washingtonul a decis noi sancţiuni anti-Hezbollah, organizaţie considerată teroristă de Statele Unite.