​Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat joi că este dispusă să candideze la alegerile prezidențiale dacă partidul îi cere asta. Declarația făcută la DCNews este surprinzătoare în contextul în care ea a exclus până acum o candidatură, iar PSD a testat în sondaje pentru prezidențiale cinci lideri social-democrați, nu și pe premier. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că cei cinci pesediști - Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu - sunt cotați în sondaje cu un scor mai degrabă în marja de eroare, având sub 5% în intenția de vot.

Congres PSDFoto: AGERPRES

În schimb Dăncilă, în calitatea de șef de partid, s-ar afla cu câteva procente bune înaintea liderilor PSD testați, însă ca notorietate. Potrivit surselor citate, președintele PSD s-ar plasa la egalitate cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Așa cum arată rezultatul sondajelor, Teodorovici, Fifor și Nicolae nu au șanse să ducă partidul în turul doi la prezidențiale. Dăncilă a fost testată la capitolul notorietate ca lider de partid, nu ca și candidat la alegerile prezidențiale. În momentul de față însă este singurul lider PSD cu un procent asemănător cu cel al lui Tăriceanu", au explicat sursele HotNews.ro.

Astfel se explică ieșirea publică a președintelui PSD și declarația făcută la DCNews.ro conform căreia dacă partidul îi cere, își va asuma candidatura.

"Dacă nu există o altă opțiune care efectiv să ne ducă spre turul II, dacă partidul îmi va cere, nu voi face un pas înapoi, dar opțiunea mea este să merg în spatele altui candidat”, a declarat Dăncilă, la DC News, întrebată dacă ia în calcul o candidatură la președinție.

De altfel, Dăncilă a recunoscut că au venit primele rezultate ale sondajelor comandate de PSD pe tema candidaturii la prezidențiale.

Reaminitim că liderii social-democrați au fost chemați la București, într-o ședință a Comitetului Executiv al PSD convocată pentru luni, 15 iulie de către conducerea partidului.

"La Cex se vor prezenta aceste rezultate din sondaje și vor fi consultați liderii. Practic în momentul de față partidul are două soluții pe masă: fie merge cu Viorica Dăncilă ca și candidat la prezidențiale fie cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Asta urmeaza să se discute luni la ședință", au mai spus sursele social-democrate.

PSD a testat ca și posibili candidați pentru prezidențiale pe Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu dar și posibilitatea susținerii unui candidat independent, fără a propune un nume. Primarul Capitalei, Gabriela Firea nu a fost introdusă în sondajele de opinie.

Ce spun liderii PSD despre candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale

  • Gabriel Zetea, lider PSD Maramureș: „E o declarație absolut normală, până la urmă, din partea președintelui PSD. Doamna Dăncilă spune un lucru: dacă ea va fi candidatul pe care PSD și-l va dori, își va asuma acest lucru în calitate de președinte, dar în continuare opțiunea sa rămâne candidatura unui coleg, în principiu cel mai bine clasat în sondajele de opinie care se fac în această perioadă, în analizele sociologice care ne arată nu neapărat cel mai bine clasat, ci potențialul candidat pe care și-l doresc românii. Eu consider că în acest moment, PSD trebuie să ia o decizie legată mai strâns de dorința românilor”. (RFI)