Gărzile Revoluționare iraniene au doborât o dronă americană ”de spionaj” în provincia Hormozgan, a anunțat joi site-ul acestor forțe de elită ale Teheranului, Sepah News, citat de Reuters. Agenția de stat IRNA a publicat un material identic, în care drona este identificată drept un RQ-4 Global Hawk.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 09.30 O dronă militară a Statelor Unite a fost doborâtă în spațiul aerian internațional, deasupra Strâmtorii Hormuz, de o rachetă iraniană sol-aer, a declarat un oficial american, care a dorit să nu i se dea numele. Oficialul a spus că a fost vorba de o dronă MQ-4C Triton a Marinei SUA.

”A fost doborâtă când a intrat în spațiul aerian iranian în apropierea districtului sudic Kouhmobarak”, se afirmă pe site-ul Gărzilor Revoluționare.

RQ-4 Global Hawk este o aeronavă fără pilot ce poate zbura la altitudini mari timp de peste 30 ore, furnizînd imagini de înaltă rezoluție, aproape în timp real, ale unor suprafețe extinse, indiferent de condițiile meteo, potrivit producătorului Northrop Grumman.

Un purtător de cuvânt al comandamentului militar american a spus că nicio aeronavă a SUA nu a zburat miercuri deasupra Iranului.

Armata americană a confirmat acum câteva zile că Iranul a încercat să-i doboare o dronă săptămâna trecută și, de asemena, că una a fost doborâtă, pe 6 iunie de forțele houthi (sprijinite de Iran) din Yemen.