1 € 1 USD 4,3614sâmbătă 22 ian 2022
Versiune
Mobile
Nu prea pare ok nici asa.
Cataleya [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:04
+11/19
Adica faci drum, bagi apa, gaz, lumina pe un teren unde inca nu ai obtinut autorizatie de constructie? (si nici nu esti sigur ca o vei obtine)
Mai corect ar fi sa obtii intai autorizatia de constructie, dar sa nu ai voie sa te apuci sa construiesti pana cand nu sunt trase retelele edilitare.
punct ochit , punct ratat
Iulian_c [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:22
+3/9
... e cam pe langa domnul deputat, nu prea stie mecanismul actual si unde sunt defapt problemele si blocajele.
... scopul e de bun simt si oarecum e acoperit de legislatia actuala , dar au fost lasat niste portite...
Sa te oblige sa investesti in infrastructura in prima faza si apoi poate(daca nu dai faliment sau daca nu vine criza) sa te apuci de construit si sa-ti recuperezi investitiile e nebunie.
Sa faci drum la strat de uzura si apoi sa vii cu betonierele si alte utilaje pe el e o idee "grozava"
....
Intai sa schimbe legea si sa puna presiune pe autoritatile locale sa se preocupe de realizarea infrastructurilor in vederea dezvoltarii sanatoase.
....
... e super ca in ziua de azi mai trebuie sa alergi dupa un aviz de la telefonie ... timp si bani pierduti degeaba.
ce bine!
anion [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:23
0/10
Vor disparea o parte din spagile primarilor care avizeaza constructiile fara sa fie racordate la drum de acces, energie electrica, gaze, canalizare, etc. In plus ar trebui ca valabilitatea conditiilor sa se extinda si acolo unde mai sunt de construit pe suprafete mari fara infrastructura necesara. Sa se opreasca brusc constructiile pana la realizarea infrastructurii.
Incompetentii
Ochii_pe_voi [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:29
+4/10
Incompetenti ca asta propun tot felul de legi idioate si inaplicabile. Daca tot e in PNL=USL, sa ceara sfatul colegului Fenechiu, care a dat tzeape la un intreg cartier de locuinte (evident tzeapa a dat si altora, dar pe atunci DNA mai functiona, iar CCR nu era doar o gasca majoritar complice cu hotii).
oare
codrean [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:35
+7/7
valoarea terenului pe care se va construi nu reflecta gradul de racordare la utilitati ? Cel care lotizeaza si pune in vanzare terenuri oentru constructie nu include in pretul terenului si utilitatile ?
Pai sa obtii autorizatie conditionata
Fu Leng [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:42
+9/11
La altii cum se poate???
Asa se face in SUA
Caligula [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:46
+1/7
In SUA apropape toate utilitatile, mai putin cablarea pentru curent electric si telefonie/internet, se fac inaintea construirii casei. Autorizatiea de locuire se elibereaza separat dupa cablare. In utilitati sunt incluse drumurile, aleile ce duc la garaj, alimentarea cu apa, canalizarea, bazinele de colectare a apei pluviale, iluminarea publica, zonele de protectie sonora, spatiile verzi inconjuratoare si de izolare, zidurile de terasare. In plus, dezvoltatori sunt obligati sa largeasca drumul principal, cu o banda de mers si insule despartitoare pentru traficul in sens opus, pe portiunea expusa la drum, pentru a nu impiedica traficul curent si a oferi in plus suficient spatiu de dezvoltare a drumului pe viitor. Practic, cine se muta intr-o casa noua, nu are nimic de facut la ea pe timp de aproximativ 15 ani.
...
cartograful [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 17:47
-3/7
propunerea e formulata prost desi ideea e in mare buna.
Pentru ca la ora actuala, tot ce inseamna in constructii profit (construirea cladirii si vanzarea ei) este privat - adica asa zisii dezvoltatori si tot ce inseamna costuri (adica infrastructura) este nationalizat (adica primarii) prin ultracunoscuta reteta romaneasca "privatizam profitul si nationalizam pierderile". Si de aia suntem unde suntem. Nici o primarie din lumea asta nu are bani sa construiasca si extinda infrastructura pentru blocuri si case facute in nestire la periferii, in parcuri luate cu japca, in tesut construit istoric unde umblatul la retele e extrem de dificil, samd. Si vorbim aici de primariile din Vest unde taxele pe locuinte ar taia picioarele multor romani, nu glumele din Ro. Ca sa dau un mic exemplu, un SUA, tara cu economie liberala si taxe relativ mici taxa anuala pe locuita e in jur de 2% din valoarea locuintei in functie de oras. Cum suna 8000-12000 de lei anual impozit pe apartament? Ori la noi s-au facut blocuri pe persoana fizica, fara respectarea unor conditii minime si tehnice si fiscale...la un moment dat trebuie sa se termine si cu haiducia.
Bucuresti
Irina25 [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 18:10
+4/8
Un oras de betoane, intr-o tara pustie. Fara riscul ca vegetatia se ne polueze cu oxigen...
Nu stiu cum e la altii...
Cataleya [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 18:20
+8/8
...si nici specialista in domeniu nu sunt.
Mi-am exprimat doar o parere.

As merge chiar mai departe!
Daca vreau sa cumpar un teren de la o primarie, ar trebui ca inainte sa semnam hartiile, Primaria sa ma atentioneze (oficial si in scris) ca pe locul ala, conform legilor in vigoare, in niciun caz nu voi avea voie sa construiesc o biserica, un bloc mai inalt de 5 etaje, un bazin de inot sau o parcare. (doar asa, ca exemplu)
Si in functie de asta, renunt la teren sau il cumpar pt alte scopuri.
Din cate stiu eu, cele mai mari probleme si scandaluri sunt cu autorizatiile de constructie.
De ce sa ma apuc sa investesc o gramada de bani si timp pt drumuri si canalizari, fara sa stiu in prealabil daca ceea ce am eu de gand sa construiesc va primi sau nu aprobare de constructie?
Rationamentul dvs
Nickson [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 18:33
+9/9
este pentru oameni normali, nu pentru deputati.
Cred ca ei asta si urmaresc sa creeze o situatie cand dezvoltatorul nu are cale intoarsa si astfel ajunge la mana decidentului. Iar decidentul stie foarte bine aritmetica si cat costa autograful sau.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 18:52
+3/5
O face deja
AdrianBorza [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 18:55
+3/3
Primaria are deja Plan de Urbanism Zonal care spune foarte clar ce se poate construi si ce nu se poate construi.
da, e aberant !
silviu_dumitrescu [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 19:22
+6/6
Buba la cap la romani: cand ajung importanti, trebuie neaparat sa faca ceva sa arate ca sunt extraordinar de inteligenti si originali (chiar daca nu sunt). Aici se rupe filmul.
Caz concret: dezvoltator semneaza Contract racordare in Bucuresti pt 12 case, plateste imediat catre Enel >100.000 Eu (post trafo + linie de medie de ~ 2 km!!) si asteapta 2 ani bransamentele, care trebuiau facute cf contract in 16 luni ! Normal ca alimenteaza casele teminate pe "organizare santier", ca investitorii au termene cu care lucreaza in relatia cu clientii. In mod normal la data din Contr. Rac., Enel trebuia sa fie acolo cu generatoare si sa alimenteze oamenii, pe banii lor !
Concluzia: inclusiv cand investitorii sunt de foarte buna credinta lucrurile nu functioneaza ok.
Daca era dupa Dl Roman, obtineau aut. const. dupa 2 ani, timp in care investitorii concurenti terminau 3 zgarie-nori in China si ii umpleau cu baieti.
Primariile si operatorii de utilitati trebuie sa fie implicati - dar nu cum spune Dl. Deputat.
O propunere legislativa intr-o chestie atat de complexa, trebuie sa plece de la o analiza solida pe "padurea de legi" si pe sutele de cazuri elucubrante de care este plina Romania, apoi discutii detaliate cu Primariile marilor orase (in acest spatiu este problema), operatorii de utilitati si reprezentanti ai dezvoltatorilor. Asta iti ia cateva luni de munca f. serioasa = pt actualul sezon de constructii nu va avea impact aceasta lege (investitiile imobiliare functioneaza pe ciclul anual !).
Daca scoatem "din burta" solutii, cum facea tragi-comicul cuplu Dragnea-Valcov, doar pentru ca le-am luat locul, situatia e f nasoala !!!
Romanii nu au cerut schimbarea oamenilor, cat schimbarea modului in care se genereaza decizii: din cauza asta fostul main-stream al politicii romanesti nu intelege inca succesul USR-Plus - oamenii i-au votat in primul rand pentru ca sunt "diferiti", nu pt ca sunt mai destepti. Ramane sa vedem daca si USR-Plus inteleg asta.
Asta ar trebui deja sa fie stabilit
Fu Leng [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 19:42
+3/3
La momentul cumpararii, full development pt whatever....
Una-i una si alta-i alta
newlook [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 20:30
0/8
Una-i una si alta-i alta.
Una e sa faci lucrarile intr-o anumita ordine (si cred ca se poate impune prin autorizatia de constructii)....si alta-i ce spune pacaliciul ala: "apuca-te tu sa construiesti infrastructura ...ca autorizatia S-AR PUTEA sa vina!"
Acelasi geniu care ...
nikulae [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 20:32
+3/7
... a fost cu ideea ca trebuie sa fie semnalizate toate radarele ca nu cumva sa fie prins vreun vitezoman.

Aceasta este persoana care a contribuit la decizia mea de nu vota PNL.
Nu e minunat?
newlook [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 20:38
-5/9
Nu e minunat ca PNL-ul ajunge la guvernare?. Daca dau o singura lege de genul a ceea ce propune asta pe fiecare domeniu...(nu mai mult de 20 de legi)...au asigurat bunastarea romanilor pe 20 de ani.
Sau USR-ul....fereste-te de harnicia prostului!

PS: Imi pare rau ca nu pot sa votez Motiunea de Cenzura, as baga trei voturi sa pice PSD-ul !
Corect
tudor74 [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 21:35
+9/9
Dar drumul, conectarea la apa si gaz le face primaria si companiile de utilitati, nu dezvolatatorul ... pt ca primaria va percepe taxe si impozite pe cladirile care se vor construi.

La noi primaria vrea sa arunce munca si obligatiile in carca altora iar ei doar sa colecteze taxe pt buzunarele lor.

Ce urmeaza, sa te oblige Min Transporturilor sa construiesti autostrada pana la terenul care l-ai cumparat?
aceeasi galeata
Ademordna [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 21:44
+2/4
Nu amesteca pnl-ul cu usr-ul, amice psdist. Nu au in comun decat interesul momentan de a ne scapa de prietenii tai.
Ppnl-ul e un psd mai spalat, doar au fost impreuna in usl.
usr-ul e cu totul altceva, n-ai cum sa intelegi tu de la mine daca nu ai inteles pana acum.
Spatii verzi?
Ochii_pe_voi [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 22:00
+4/4
Spunetiii si primarului psd vopsit din Iasi, M Chirica. El da autorizatii pentru mafia lui imobiliara (in functie de șpaga pe care o ia) numai DACA SE DISTRUG spatii verzi. A nenorocit tot orasul, a ajuns Iasi cel mai poluat din RO, pentru ca lupta rechinilor imobiliari condusi de Nichita & Chirica nu a iertat NIMIC. Brazi, tei, castani, TOTUL A FOST PUS LA PAMANT!
bre
jeanvaljeanro [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 22:06
+2/4
bre, exista puzderie de drumuri private prin bucuresti-ilfov(o aberatie in sine drum privat intr-un oras plin de drumuri publice dintr-o tara europeana) iar investitii de la primarie in exinderi retele curent electric,gaz, apa-canalizare sunt infime. deci despre ce infrastructura platitia de la primarie discutam acum? la enel, distrigaz etc chiar si daca platesti zecile si sutele de mii de euro cerute poate dura si 2-3 ani sa ti se puna toate stampilele si sa ti se finalizeze executia lucrarii platite in avans!!! majoritatea extinderilor de utilitati se fac pe banii clientilor !!!! daca in alte zone e altfel, spuneti-mi sa ma mut acolo!
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Duminică, 16 iunie 2019, 7:47
+4/6
ia incearcati
.G [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 9:53
0/2
sa va conectati la utilitati in intravilan, caz concret, conducta de gaze se opreste la 5 m de teren, ca sa faceti bransament veti plati acele 5 metri de conducta principala pana la locul de bransare si veti ceda conducta distribuitorului, daca aveti 50 m veti plati 50 m fara sa puteti recupera nimic de la vecinii care sunt pe traseu si se hotarasc sa faca bransament. Aceiasi situatie este si cu apa si curent. Problema nu este ordinea in care se emit autorizatiile si se efectueaza lucrarile, ci ce contin autorizatiile in sine. Daca faci un ansambul de locuinte trebuie sa faci si utilitatile (apa, curent, gaze, canalizare, drum), iar receptia finala doar dupa ce sunt puse toate la punct.
P.S. nicio autoritate publica nu se va apuca sa faca drum, apa, gaze curent si canalizare spre un camp unde un investitor privat are de gand sa construiasca ceva peste 2-3 ani. Va face ani grei de puscarie (sau cel putin asa ar trebuie).
Vrei sa spui
Nickson [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 9:59
-1/3
ca usr e altceva decat psd?
La nivel de retorica electorala diferentele sunt vizibile, insa toate aceste diferente dispar cand te uiti mai atent la modul cum opereaza usr in chestiunea retrocedarilor.
se acorda mult prea lejer autorizatiile
pehash [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 9:59
+1/3
In multe tari europene te lupti ani de zile sa obtii o autorizatie, uneori abia dupa ce ai convins toti vecinii pe o raza de 1km, deseori cu obligatia sa construiesti o cladire care arata fix al fel ca celelalte din zona.
In Romania este haos la planificare urbana. Fiecare construieste ce vrea, unde vrea, fara sa tina cont de legi, de vecini, de poluare, de posibilitatile de dezvoltare din zona... blocuri de 10 etaje in camp, cu acces pe un drum de pamant de 2 metri latime.
N-ai inteles...
John M. [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 11:11
+1/3
Asa se procedeaza in America, pe care acest PNL-ist se pare ca a descoperit-o si el, intr-un final.
Investitorului i se acorda licenta de constructie pe un teren de x hectare, dupa care acesta constuieste mai intai infrastructura si la urma casele sau blocurile. E cel mai logic lucru din lume, dar se pare ca logica de-abia acum a trecut oceanul sa ajunga si aici.
Ce mult ne place sa vorbim.... aiurea!
suk-yi [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 14:34
+2/2
Nu era mai bine sa studiem legislatia in prealabil si sa intrebam un specialist? Dl deputat face dovada de analfabetism juridic cu propunerea lui. Legea 50 are prevederi contrarii cu propunerea sa, iar extinderea de retele de orice fel este reglementata de o cu totul alta legislatie si organisme gen ANRE, ANRG, etc., si cade in sarcina primariilor si a furnizorilor de utilitati doar in anumite cazuri. In cazul ansamblurilor rezidentiale de ex cade in sarcina dezvoltatorilor in exclusivitate. Pt primarii este interzis sa faca investitii pe domeniul privat. Deci, de ce modificari legislative ar fi nevoie? ai de ex, de verificarea circuitului de implementare al documentatiilor de urbanism, unde investitorii declara ca vor face si vor drege, iar dupa aprobare nu mai fac nimic, decit apartamente minuscule la preturi f mari. Dupa care o sterg cu profitul si ii lasa pe fraieri si cu drumul in cota indiviza. Adica privat - sa nu poata investi primaria, dar nici gestionabil, pt ca de la 3 proprietari in sus iti tb asociatie. De aici si problemele nerezolvabile cu drumuri subdimensionate, care ramin de pamint, curent pe organizare de santier, etc.
cum sa nu
suk-yi [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 14:35
+1/1
Investitorul tb sa isi faca singur retelele, cita vreme sunt pe domeniu privat. Nici o primarie nu poate investi decit pe domeniul public.
De ce-i păcălici?
asavreau [utilizator], Duminică, 16 iunie 2019, 18:43
0/0
Omul vrea să rezolve o problemă și în Parlament este supusă propunerilor pro/contra ori îmbunătățiri.
Comment sters de user
complet_ret [anonim], Duminică, 16 iunie 2019, 20:45
0/0
Comment sters de user
complet_ret [anonim], Duminică, 16 iunie 2019, 20:50
0/0
comenteaza