Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a informat miercuri că Turcia a achiziţionat deja sistemul de apărare S-400 din Rusia şi şi-a exprimat speranţa că livrările vor fi realizate în luna iulie, un anunţ susceptibil să intensifice tensiunile dintre Ankara şi Washington pe acest subiect, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Turcia a cumpărat deja sisteme de apărare S-400. Este o afacere încheiată. Sper că aceste sisteme vor fi livrate în ţara noastră luna viitoare", a declarat Erdogan.

Turcia şi SUA s-au confruntat public în ultimele luni de zile în legătura cu intenţia autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul S-400 produs de Rusia, incompatibil cu sistemele NATO, potrivit Agerpres.

Departamentul american al Apărării, Pentagon, a anunţat că piloţii turci aflaţi la baza Luke nu mai participă la instructajul pentru noile avioane F-35 care urmau să fie livrate Turciei, potrivit Haberturk, citat de Rador.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Mike Andrews, a declarat agenţiei Reuters că "dacă nu vor fi modificări în politica Turciei /privind achiziţia de sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400/, vom continua să diminuăm participarea Turciei la programul F-35".

Un alt responsabil american a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că decizia de oprire a procesului de instructaj la care participau piloţii şi echipele tehnice din Turcia a fost luată din cauza unor îngrijorări de securitate. Acelaşi responsabil american a afirmat că la baza Eglin din Florida continuă instructajul echipei tehnice de întreţinere din Turcia.

Zilele trecute, adjunctul secretarului american al Apărării, Patrick Shanahan, i-a transmis o scrisoare ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, în care a atras atenţia că dacă Turcia nu renunţă până pe 31 iulie la achiziţia sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400, va fi oprit instructajul piloţilor turci iar Ankara va fi scoasă din programul F-35.

La mai multe niveluri, autorităţile din Turcia au anunţat că nu se vor retrage din acordul cu Moscova privind achiziţia de sisteme S-400.