Pavel Filip, premierul în exercițiu de la Chișinău, numit și președinte interimar de Curtea Constituțională, care l-a suspendat pe Igor Dodon, spune că el și membrii Cabinetului său sunt dispuși să transmită puterea, dar unui Guvern legitim. De partea cealaltă, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, numită sâmbătă de Parlament în funcția de premier, declară că toată lumea trebuie să înțeleagă că procesul de schimbare a puterii este ireversibil, scrie deschide.md.

Pavel FilipFoto: Guvernul Republicii Moldova

"Nimeni nu se ține de funcții. Cu toții suntem gata să părăsim fotoliile în care ne aflăm, dar Guvernul trebuie transmis unui alt Guvern care este legitim”, a declarat Pavel Filip, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, potrivit deschide.md.

Filip susține că pentru el hotărârile Curții Constituționale sunt legi, iar Curtea Constituțională a stabilit că noul Guvern condus de Maia Sandu și noul Parlament nu sunt legitime.

"Să părăsesc eu funcția sau ministrul apărării, ministrul de interne să plece din funcția pe care o dețin ar însemna că dezertează și ulterior cine poate garanta că nu va fi tras la răspundere pentru acest fapt", a declarat Pavel Filip la postul public de televiziune Moldova 1.

"De exemplu, astăzi se întâmplă ceva în stradă. Cine răspunde de la Ministerul de Interne? Răspunde Andrei Năstase sau Alexandru Jizdan? De aceea, eu cred că trebuie lăsate toate încăpățânările într-o parte, de așezat la masa de negocieri și eu sunt absolut sigur că și aici se poate de găsit o soluție”, a mai spus Pavel Filip.

Întrebat dacă Partidul Democrat exercită presiuni asupra magistraților Curții Constituționale, Pavel Filip a spus că nu crede că judecătorii se lasă influențați: "Judecătorii sunt inamovibili, de aceea ei nu pot fi influențați de nimeni”.

Maia Sandu: Procesul de schimbare a puterii este ireversibil / Deciziile Curții Constituționale, abuzive

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a fost numită sâmbătă de Parlament în funcția de premier, declară că toată lumea trebuie să înțeleagă că procesul de schimbare a puterii este ireversibil. "Da, poate să încerce să facă violențe, asta ar fi foarte grav și consecințele pentru ei ar fi foarte grave”, a declarat Maia Sandu la TV8, transmite IPN.

"Pentru oricine care știe să citească legea este absolut clar că deciziile Curții Constituționale sunt abuzive și ilegale. Nu au cum să-și imagineze că toată lumea o să uite, o să treacă cu vederea aceste lucruri și o să discute cu PDM. Pe de o parte, avem recunoașterea a tot mai multe țări străine și, pe de altă parte, poziția absolut ridicolă, absurdă care denotă disperarea Partidului Democrat”, spune Maia Sandu.

Potrivit ei, decizia Comisiei de la Veneția privind hotărârile emise de Curtea Constituțională de la Chișinău, care va fi emisă pe 21 iunie, va veni ca o confirmare pentru cei "care nu au citit legislația sau nu au făcut o analiză a situației”.

Președinta PAS nu exclude că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ar putea să primească sancțiuni internaționale în cazul în care nu vrea să cedeze puterea. "El (n.r. Vladimir Plahotniuc) nu are altă alternativă. Trebuie să plece, trebuie să cedeze puterea în mod pașnic”, a declarat Maia Sandu.

Sâmbătă, Blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare. În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru. În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern. Guvernul lui Pavel Filip refuză să plece din funcție, invocând deciziile Curții Constituționale, care a declarat neconstituţională hotărârea adoptată de Parlament pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului, precum și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.