Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat, la Antena 3, că nu există vreun plan de reduceri de salarii și pensii, iar la Finanțe scopul este acela de majorare a salariilor, dar menținerea aceluiași buget de cheltuieli, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

"Categoric nu (nr.: nu se taie salariile și pensiile). La Finanțe legea salarizării prevedea câte o pătrime până în 2022. La Finanțe aș dori să pot să dau anul acesta ce era până în 2022, dar să rămân în același buget. Cu alte cuvinte să am oameni bine plătiți în aceiași bani. Dacă eu pot să am oameni plătiți să nu plece din finanțe în afara sectorului. Pentru că ei țin această economie", a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Discuțiile au loc în contextul în care senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat un document pe care ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, l-ar fi trimis spre toate instituțiile publice din țară, prin care le cerea să se pregătească pentru reduceri de personal.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici susține că există bani la buget, până la sfârșitul anului, pentru plata pensiilor și salariilor, dar și pentru investiții. Pe de altă parte, a spus că "dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?". Astfel a răspuns, marți, ministrul la acuzația potrivit căreia a cerut „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.

Însă, răspunsul ministrului nu este foarte clar. La insistențele jurnaliștilor, a afirmat că nu se vor face reduceri de personal, pentru că "avem bani suficienți". Însă, tot el spune că ministerele trebuie să se încadreze în niște limite, chiar dacă au bani și "să-și stabilească cheltuielile într-o logică normală". Teodorovici a mai spus că fiecare minister în parte, orice agenție publică, trebuie să facă o analiză, și dacă sunt astfel de cheltuieli să și le adapteze în mod corespunzător.

”Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook. Potrivit documentului, Teodorovici arată că banii prevăzuți pentru plata salariilor pentru trimestrul al IV-lea sunt insuficienți. Ministrul Finanțelor reamintește obligația ordonatorilor principali de credite de a se încadra în cheltuielile aprobate prin buget, ceea ce ar însemna fie o restructurare de personal fie o reducere corespunzătoare a salariilor.

In final, ministrul roagă Ministerul Muncii să i se comunice săptămânal măsurile luate pentru incadrarea in cheltuielile de personal prevazute.